štvrtok 30. januára 2014

Ryžovo-šošovicovo-cviklový šalát

Je koniec januára a mám nejaký ten recept, s ktorým by som sa aj podelila. Napríklad tento šalát. Padol mi do oka hneď ako som ho zbadala, lebo je to nádherne farebné jedlo a okrem toho je veľmi aktuálny na toto ročné obdobie, časť roka (január=strukoviny+koreňová zelenina), či ako očistná kúra pre žalúdok po vianočných hodoch. 
A ešte vyzerá aj chutí tak trošku exoticky no a na záver najdôležitejšie pravidlo - nevynechať ani jednu surovinu hlavne pri finálnom podávaní, lebo len tak vznikne požadovaná výsledná chuť!


POTREBUJEME:
250g ryže
200g hnedej/zelenej šošovice
1 strednú cviklu uvarenú vo vode do mäkka a očistenú
2 malé cibule nadrobno nakrájané
1 bobkový list
soľ 
mleté čierne korenie
2 strúčiky cesnaku
3PL olivového oleja
1ČL rímskej rasce
1 citrón
hrsť petržlenovej vňate

POSTUP:
Uvaríme si v osolenej vode domäkka ryžu a scedíme. 
V inom hrnci si uvaríme šošovicu s bobkovým listom a strúčikmi cesnaku a pred koncom varenia osolíme, zlejeme a primiešame k ryži.
Cviklu si nahrubo nastrúhame a taktiež primiešame k ryži so šošovicou.
Na oleji si osmahneme cibuľu a na záver smaženia na chvíľu pridáme rímsku rascu, len aby sa rozvoňala a primiešame k ryži so šošovicou a cviklou.
Ochutíme korením a prípadne dosolíme a podávame.
Jednotlivé porcie pokvapkáme citrónom a posypeme petržlenom - tento "bod programu" musí byť, lebo bez neho to finále nie je ono.


Dobrú chuť!


Zdroj inšpirácie: Apetit 1/2014

4 komentáre:

  1. Tento šalát je nádherný na pohľad. Určite ho vyskúšam...už sa neviem dočkať tej chuti, šošovicu aj cviklu zbožňujem :-) a navyše, niečo, čo vyzerá takto dobre, nemôže niekomu nechutiť :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no chut je taka kontroverzna, poznam ludi, ktori su za chutovu "klasiku" a toto by im veru nechutilo,lebo ta rimska rasca je velmi exoticka pochutina na nase pomery, ale kto rad experimentuje,ten bude, verim, milo prekvapeny :)

      Odstrániť
  2. vyzera to uzasne!

    Pozývam na giveaway o značkové plavky, tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2014/01/pripravte-sa-na-leto-sutazte-s-biancou.html

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem! a dakujem aj za pozvanku na giveaway ale velkost S som mala naposledy na ZS, takze uz veeelmi davno a ani sa nepriblizujem k tejto velkosti,takze dam sancu inym - kockam :D

      Odstrániť