Rozhodla som sa, že budem piecť s typickými surovinami, ale druhy koláčikov, na ktoré nie som zvyknutá a myslím, že obohatiť svoje vianočné chute stálo zato.
Tak vám postupne predstavím jednotlivé dobroty, ktorými by som Vás tento rok u nás pohostila :)
Tieto kôpky, ktoré prišli na rad ako prvé nielen v príspevkoch, ale celkovo aj pri pečení mi "buchli" do oka hneď ako som ich zbadala. Sú naozaj pikantné, ale zároveň medovníkovo sladké a veeeeeľmi mi pripomínajú perníčky v cukrovej poleve z obchodu, len nie sú také jemnučké, hebučké, ale skôr tuhšie, ale to domáce perníčky zvyknú byť, tak snáď ešte zmäknú...
INGREDIENCIE (cca 50 ks):
50g nasekaných mandlí
200g medu
100g hnedého cukru
50g masla
1 žĺtok
1ČL mletej škorice
1ČL mletého čierneho korenia
1/2ČL mletých klinčekov
1/2ČL mletého kardamónu
1/2ČL mletého anízu
soľ
350g hladkej múky
1ČL prášku do pečiva
2PL rumu
POLEVA:
100g práškového cukru
1 bielok (lepší je z menšieho vajíčka, aby bola poleva hustejšia)
1PL hrubo mletého farebného korenia
POSTUP (180°C / 15-20minút):
Nasekané mandle si zľahka opečieme na suchej panvici a necháme vychladnúť.
V menšom kastróliku zohrejeme med a cukor, kým sa cukor neroztopí. Pridáme maslo, rozmiešame a necháme vychladnúť.
Vo väčšej miske rozšľaháme vychladnutú medovú zmes so žĺtkom a mandľami, pridáme koreniny, rum a štipku soli.
Nakoniec primiešame preosiatu múku s práškom do pečiva.
Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme chladiť na 30 minút.
Po polhodine cesto vyberieme a formujeme z neho guličky asi vo veľkosti vlašských orechov.
Dávame ich na plech vyložený papierom na pečenie s určitým odstupom lebo trochu narastú pri pečení.
Dáme piecť a po upečení necháme vychladnúť na mriežke.
Polevu si pripravíme vymiešaním práškového cukru s bielkom do hustej bielej polevy. Môžeme aj zriediť kvapkami vody.
Polevou potierame vychladené kôpky, posypeme štipkou farebného korenia a necháme na mriežke, kým stuhne poleva.
Uskladňujeme v uzavretej nádobe.
Zdroj: Nový Čas pre ženy - Vianočné varenie a pečenie 2011
Zdroj: Nový Čas pre ženy - Vianočné varenie a pečenie 2011
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára