Okrem iného, ovocná sezóna tento rok odštartovala akosi rýchlejšie a mám pocit, že o to intenzívnejšie, čo sa množstva týka, a tak by bolo fajn vyprázdniť špajzové poličky pre nové zavárané poklady... :)))
INGREDIENCIE:
(na plech cca 20x30cm)
cesto:
500g hladkej múky - ja som použila 250g celozrnnej a 250g hladkej + na posypanie dosky
1/2 balenia prášku do pečiva
1 ČL škorice - poriadnu kopcovitú,pokiaľ škoricu milujete ako ja
250g masla, alebo Hery
120g práškového cukru
1 vanilkový cukor
1 vajce
2PL mlieka
1PL rumu
plnka:
1/2litra mlieka
1 balenie vanilkového pudingu
2-3PL cukru
250g tvarohu - použila som mäkký vaničkový, ale podľa mňa "hrčkatý" môže mať väčšie čaro
pikantný džem, alebo akýkoľvek, ktorý vám zaberá miesto v špajzi
papier na pečenie
POSTUP:
(180°C/ 20-25minút)
Múku si spolu s kypriacim práškom preosejeme do misy, primiešame škoricu a práškový cukor spolu s vanilkovým.
Múku si spolu s kypriacim práškom preosejeme do misy, primiešame škoricu a práškový cukor spolu s vanilkovým.
Pomaly do zmesi zapracujeme zmäknuté maslo a vajíčko s mliekom a rumom.
Spracované hladké cesto rozdelíme na 3 časti a odložíme aspoň na polhodinu do chladničky.
Zatiaľ si pripravíme náplň.
Z pudingu, mlieka a cukru si pripravíme klasický hustejší puding, ktorý po uvarení necháme vychladnúť a následne do neho poctivo vmiešame tvaroh.
Po polhodinke si cesto vyberieme z chladničky a na pomúčenej doske 2 časti vyvaľkáme na veľkosť plechu.
Jednu z nich uložíme na dno plechu vyloženého papierom na pečenie a potrieme ju tvarohovým pudingom.
Druhú časť uložíme na plnku - trochu som bola nešikovná, tak sa mi cesto aj trhalo a vyzeralo to dosť nemotorne,ale nevadí, stačí celú plochu obložiť cestom, aj tými "otrhancami" a potrieť ho džemom.
Tretiu časť rozvaľkáme na trochu hrubší plát a radielkom ho narežeme na mriežku - šírka pásika je asi 1,5cm, ktorú naukladáme na koláč podobne ako som to urobila ja (samozrejme, že Vám to pôjde asi krajšie).
Dáme upiecť a po chvíli, keď koláč trochu vychladne, ho nakrájame...
... a podávame.
Jej mnam, ten musi byt super.
OdpovedaťOdstrániťMiska, aj bol :) tesim sa, ze ta zaujal :)
Odstrániťtak toto nasa babicka ani mamicka nerobila.. vyzera naozaj chutne :-)
OdpovedaťOdstrániťTanicka, k tejto myslienke, ze je to asi klasika som dosla, ked som ho cela stastna isla "predstavit" mojej mamine a ta mi povedala, ze to nie je ziadna novinka, ze ona ako dieta ho mala velmi casto,ze moja starka ho robievala pravidelne, tak som myslela, ze je to asi stara znama klasika :)..a aj ked asi nie je, tak aspon tak chuti a to na kolacoch milujem :)
Odstrániťa ved mozno aj je, len nie vsetci to piekavali, asi zalezi aj od regionu a co si kto priniesol ake zvyky.. ale rada tuto verziu odskusam, myslim, ze bude aj doma chutit :-)
Odstrániťvyskusaj, mozno sa stane tradicnym kolacikom aj vo vasom regione :)
OdstrániťTak toto až taká klasika nieje :) teda aspoň pre mňa nie :) koláčik vypadá fantasticky , musím ho vyskúšať:)
OdpovedaťOdstrániťno vidim, ze myslienkou "klasiky" som zaskocila asi viacere z vas :D nuz.. mozno to nie je klasika..a mozno sa klasikou stane :D..skus a daj mi vediet, ci mal uspech :)))
OdstrániťVypadá luxusně
OdpovedaťOdstrániťdakujem, som rada, ze tak posobi aspon na fotke :D aj ked ja ked na neho pozeram, vidim tie nesikovne nedokonalosti, pretoze som taky typ kolaca robila prvykrat..ale dakujem, take slova chvaly vzdy ohreju moje srdce :)))
Odstrániťno marysity, marysityyy, mňam, ten sa Ti ako vydaril!! krásny, musel byť strašne chutný :))
OdpovedaťOdstrániťnooo, nazivo bolo vidiet viac nedokonalostiii O:-) ale nevadi, lebo ako pises, velmi chutil :)
Odstrániťnedokonalosti nevadia, aspoň je autentický :))
OdstrániťTen vyzerá fantasticky...krásne si ho upiekla a naaranžovala .-)
OdpovedaťOdstrániťooooch,dakujem za tolko chval, velmi si to vazim :)))
OdstrániťNo taaaak tohle vypadá naprosto dokonale, krásné na pohled a určitě i velmi dobré, musím vyzkoušet :)
OdpovedaťOdstrániťJanka, dakujem, velmi sa tesim,ze ta zaujal kolacik, skus a napis mi, ci chutil :)))
Odstrániť