štvrtok, 7. júna 2012

Mrežovník zo špajze

No keďže som sa rozhodla dobehnúť svoje receptové "resty", tak pridávam pre dnešok ešte jeden klasický domáci koláčik, ktorý poznáte určite mnohí už od detstva od maminiek, či babičiek... proste nič prevratné, nové, ale jednoducho niečo, čo na druhej strane nikdy chute nesklame. :)
Okrem iného, ovocná sezóna tento rok odštartovala akosi rýchlejšie a mám pocit, že o to intenzívnejšie, čo sa množstva týka, a tak by bolo fajn vyprázdniť špajzové poličky pre nové zavárané poklady... :)))


INGREDIENCIE:
(na plech cca 20x30cm)
cesto:
500g hladkej múky - ja som použila 250g celozrnnej a 250g hladkej + na posypanie dosky
1/2 balenia prášku do pečiva
1 ČL škorice - poriadnu kopcovitú,pokiaľ škoricu milujete ako ja
250g masla, alebo Hery
120g práškového cukru
1 vanilkový cukor
1 vajce
2PL mlieka
1PL rumu
 plnka:
1/2litra mlieka
1 balenie vanilkového pudingu
2-3PL cukru
250g tvarohu - použila som mäkký vaničkový, ale podľa mňa "hrčkatý" môže mať väčšie čaro  
pikantný džem, alebo akýkoľvek, ktorý vám zaberá miesto v špajzi
papier na pečenie



POSTUP:
(180°C/ 20-25minút)
Múku si spolu s kypriacim práškom preosejeme do misy, primiešame škoricu a práškový cukor spolu s vanilkovým.
Pomaly do zmesi zapracujeme zmäknuté maslo a vajíčko s mliekom a rumom.
Spracované hladké cesto rozdelíme na 3 časti a odložíme aspoň na polhodinu do chladničky.
Zatiaľ si pripravíme náplň.
Z pudingu, mlieka a cukru si pripravíme klasický hustejší puding, ktorý po uvarení necháme vychladnúť a následne do neho poctivo vmiešame tvaroh.
Po polhodinke si cesto vyberieme z chladničky a na pomúčenej doske 2 časti vyvaľkáme na veľkosť plechu.
Jednu z nich uložíme na dno plechu vyloženého papierom na pečenie a potrieme ju tvarohovým pudingom.
Druhú časť uložíme na plnku - trochu som bola nešikovná, tak sa mi cesto aj trhalo a vyzeralo to dosť nemotorne,ale nevadí, stačí celú plochu obložiť cestom, aj tými "otrhancami" a potrieť ho džemom.
Tretiu časť rozvaľkáme na trochu hrubší plát a radielkom ho narežeme na mriežku - šírka pásika je asi 1,5cm, ktorú naukladáme na koláč podobne ako som to urobila ja (samozrejme, že Vám to pôjde asi krajšie).
Dáme upiecť a po chvíli, keď koláč trochu vychladne, ho nakrájame...

... a podávame.

17 komentárov:

  1. Odpovede
    1. Miska, aj bol :) tesim sa, ze ta zaujal :)

      Odstrániť
  2. tak toto nasa babicka ani mamicka nerobila.. vyzera naozaj chutne :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tanicka, k tejto myslienke, ze je to asi klasika som dosla, ked som ho cela stastna isla "predstavit" mojej mamine a ta mi povedala, ze to nie je ziadna novinka, ze ona ako dieta ho mala velmi casto,ze moja starka ho robievala pravidelne, tak som myslela, ze je to asi stara znama klasika :)..a aj ked asi nie je, tak aspon tak chuti a to na kolacoch milujem :)

      Odstrániť
    2. a ved mozno aj je, len nie vsetci to piekavali, asi zalezi aj od regionu a co si kto priniesol ake zvyky.. ale rada tuto verziu odskusam, myslim, ze bude aj doma chutit :-)

      Odstrániť
    3. vyskusaj, mozno sa stane tradicnym kolacikom aj vo vasom regione :)

      Odstrániť
  3. Tak toto až taká klasika nieje :) teda aspoň pre mňa nie :) koláčik vypadá fantasticky , musím ho vyskúšať:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no vidim, ze myslienkou "klasiky" som zaskocila asi viacere z vas :D nuz.. mozno to nie je klasika..a mozno sa klasikou stane :D..skus a daj mi vediet, ci mal uspech :)))

      Odstrániť
  4. Odpovede
    1. dakujem, som rada, ze tak posobi aspon na fotke :D aj ked ja ked na neho pozeram, vidim tie nesikovne nedokonalosti, pretoze som taky typ kolaca robila prvykrat..ale dakujem, take slova chvaly vzdy ohreju moje srdce :)))

      Odstrániť
  5. no marysity, marysityyy, mňam, ten sa Ti ako vydaril!! krásny, musel byť strašne chutný :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. nooo, nazivo bolo vidiet viac nedokonalostiii O:-) ale nevadi, lebo ako pises, velmi chutil :)

      Odstrániť
    2. nedokonalosti nevadia, aspoň je autentický :))

      Odstrániť
  6. Ten vyzerá fantasticky...krásne si ho upiekla a naaranžovala .-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ooooch,dakujem za tolko chval, velmi si to vazim :)))

      Odstrániť
  7. No taaaak tohle vypadá naprosto dokonale, krásné na pohled a určitě i velmi dobré, musím vyzkoušet :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Janka, dakujem, velmi sa tesim,ze ta zaujal kolacik, skus a napis mi, ci chutil :)))

      Odstrániť