utorok 19. júna 2012

Zapekané zemiaky so špenátom

Aj vy tak "milujete" tieto horúčavy ako ja... hlavne, keď ich nie je možné tráviť s nohami vo vode? 

Ešte len dva - tri dni je tak ozajstne letne a už strááášne túžim po poriadnom daždi, ktorý by osviežil aspoň jeden môj nádych... :D
Je náročné robiť akýkoľvek pohyb, lebo zakaždým ho sprevádza "orosenie" od potu a tak aj pohyb po kuchyni som zredukovala na absolútne nevyhnutné minimum... no jesť musíme (aj keď posledné dni mám skôr pocit, že musím vkuse len piť) a tak sa snažím robiť jedlá, ktoré nie sú náročné na prípravu, sú relatívne zdravé a ľahšie a hlavne sa stále pokúšam do väčšiny jedál zakomponovať aj zeleninu.

Tento receptík som objavila len včera, keď som zo schránky vytiahla nádherne farebné nové číslo Apetitu a hneď som vedela, že v dohľadnej dobe si znovu spravíme obľúbený špenát a opäť v inej, síce jednoduchej, ale veľmi chutnej verzii.

Oplatilo sa. 

Ešte dnes padla plná zapekacia misa (pripomínam, že sme len dvaja stravníci :) ) a to napriek tomu, že v  jedle nie je ani štipka mäsa... 
a tentokrát sa dokonca ani mäsom nedojedalo... jupí! :)))



INGREDIENCIE (pre 4osoby):
800g zemiakov očistených a nakrájaných na tenké plátky
250ml smotany na šľahanie
1-2 očistené strúčiky cesnaku
2 vetvičky rozmarínu + na ozdobu
250g špenátových listov, kľudne aj mrazených
na hrot noža mletého muškátového orieška
1PL masla na vymastenie 
30g strúhaného syra 
mleté čierne korenie
soľ



POSTUP:
 Rúru predhrejeme na 200°C. Sklenenú misu, alebo pekáčik na zapekanie vymažeme maslom a na dno naukladáme asi tretinu, až polovicu zemiakov.
Smotanu spolu s cesnakom a rozmarínom privedieme takmer k varu a hneď odstavíme, následne ochutíme muškátovým orieškom, korením, soľou a necháme chvíľu postáť.
Špenátové listy prelejeme vriacou vodou v sitku, necháme odkvapkať a môžeme nakrájať, alebo natrhať na menšie kusy, ktoré rovnomerne rozložíme na spodnú vrstvu zemiakov.
Osolíme a okoreníme, soli sa netreba báť, lebo ja som osolila podľa môjho názoru dosť a aj tak to nebolo veľmi slané a dosolila som si aj na tanieri.
Na špenát rozložíme zvyšok zemiakov a zalejeme smotanou, z ktorej najskôr vyberieme cesnak a rozmarín.
 Nakoniec posypeme strúhaným syrom a  dáme piecť najskôr prikryté na 35-40 minút a potom odkryjeme a dopečieme ešte asi 10 minút.
Podávať môžeme ešte posypané čerstvo mletým čiernym korením a ozdobené rozmarínovou vetvičkou :)


Dobrú chuť!


21 komentárov:

  1. mnam!!! ja milujem vsetko so spenatom!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mariannka, neuveris,ale ty si bola prva, ktora ma napadla, ked som o spenatiku isla napisat dalsi receptik :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ;o) teeeeda, dakujem! tieto zemiaciky niekedy urobim, presne podla mojej chuti, aj ked mam v chladnicke spenatovy quiche, ale spenatu nikdy nie je dost ;o)))

      Odstrániť
  3. Poslední dobou si na špenátu ulítávám, takže to bych si dala:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. super, vďaka za tip. ja sa v tomto horku nemôžem prekonať k jedeniu, len si niečo zobnem a pijem pijem pijem. u nás majú chvalabohu úspech aj takéto nemäsové jedlá :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja tiez v lete hlavne nemäsove jedla milujem,ale mam doma mäsozravca a ten bez masa vydrzi len velmi kratko :D

      Odstrániť
  5. díky moc za inspiraci, před chvilkou jsme to akorát dojedli :-) to jsem prostě musela udělat. A reakce u nás byla prvně stejná, jako že nebude maso a nakonec to vůbec nevadilo. Dala jsem tam teda 100 g výborné šunky, ale to se v tom ztratilo a použila jsem zakysanou smetanu. Fakt mňamka, musím zopakovat :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. kivi, skvely tip na obmenenu verziu, nabuduce to skusim aj ja aspon s nejakou sunkou :)))

      Odstrániť
  6. veru, ja tiež túžim aby už popršalo, tie horúčavy fakt nemusím....ale tvoj recept sa mi páči, hoci špenát moji chlapi nechcú, ale dcérka ľúbi....a krásne fotky! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. nuz ja mam pocit ze tie horucavy su stale horsie a uz mi nepomaha ani flasa vody so sebou,kamkolvek idem.
      mozno ked dcerke urobis tieto zemiaciky a ochutnaju,tak im zachuti aj spenat alebo vyskusaj urobit najskor nejaku spenatovu verziu s klobaskou,alebo niecim podobnym, co spenatovost trochu prekryje a postupne ich do spenatu mozno dostanes :)))

      Odstrániť
  7. Mary, ja vravím.... máme rovnaké chute,ja som teraz tak nejak vyťažená tortami a zákuskami, svadby a tak... a chýba mi normálne varenie, už aj našich len tak odbavím RYCHLOJEDLOM :-).Ani Apetit som este neprečítala...a tuším robím chybu :-)krásne fotky a iste chutné jedlo

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. matka,ja tiez citam Apetit uz tyzden a nehovorim o dalsich casopisoch co som si kupila, akosi v poslednej dobe nemam tolko casu.. :D
      dakujem,tesim sa ze sa ti paci receptik, skus ho, je to rychle,fajne jedlo :))))
      p.s.: pridaj nam nejaku torticku na ukazku, prosiiiim :)

      Odstrániť
  8. Brambory+špenát je moje oblíbená kombinace, mňam:-))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Janinka, veru tak, spenat je verny kamarat so zemiakom :)))

      Odstrániť
  9. celý blog zdá se mi, je prožraný špenátem! :-D ..asi ho začnu taky konzumovat ;-) ..protoze to vypadá moc dobre a asi to je IN ;-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. neviem,ci je cely blog prezraty prave spenatom, alebo len natrafis stale na spenatovy recept,ale skus ho, spenat je super :)

      Odstrániť
  10. Mary, to vyzera strasne zravo, milujem spenat, aj zemiaky aj zapekane zalezitosti. vykusam coskoro!! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. prepac andrejka,ze az teraz, ale skus a napis mi, ci chutilo :)

      Odstrániť
  11. Ak by ste "mäsožravci" zvládli ešte dietnejšiu verziu, podobne skvele fungujú zemiaky nielen so špenátom, ale aj s mangoldom. Stačí zemiačky uvariť, rýchlo oblanžírovať špenát alebo mangold, primiešať k hotovým zemiakom, primiešať chutné čerstvé masielko a posypať feta syrom.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. mnaaaam, to musim skusit a myslim, ze by to urcite chutilo aj mojmu masozravcovi :)))

      Odstrániť