štvrtok, 7. júna 2012

Risotto primavera... alebo jarné rizoto podruhé

Uff... celý máj ani čiarka! 
Nuž, akosi nebol čas, či chuť? 
Ono nabehla som na pracovný režim (celý čas čumím do PC a ťukám, klikám... veď to poznáte mnohí), doplnila som ho režimom cvičebným (!!! áno, začala som vážne cvičiť a drží ma to momentálne už mesiac a pol, takže už som za "prvomesačnou fázou", kedy sa má vytvoriť návyk na určitú činnosť a priznávam, že sa aj vytvoril, pretože ma to veľmi baví a napriek tomu, že je to pre moje pôvodne veľmi lenivé telo brutálna záťaž a veľakrát mi v hlave pri vyčerpaní posledných síl bežia škaredé myšlienky (nepublikovateľné!), milujem to - teda hlavne ten pocit čistého svedomia, že konečne aj ja robím niečo so svojim zanedbaným telom)! :D
S cvičením som prešla aj na trochu ľahšie stravovanie - teda čestne prehlasujem, že som začala, na moje pomery oveľa viac, jesť zeleninu a pomaly sa vytvára krásne chuťové priateľstvo... :)
Pomáha mi v tom aj naše víkendovanie pri záhradných prácach a už sa ukazujú prvé plody snaženia... jahôdky červené ako môj obľúbený lak na nehty a hrášku som sa včera dokonca trošku viac prejedla,ale dobre tak! :D

Takže držte mi palce, nech vytrvám, najlepšie už navždy! :D



Toto rizoto som robila už dávnejšie, necelý mesiac dozadu a keďže už veľakrát spomínané milované krémové rizoto je podkladom pre nekonečné množstvo variácií, tak by bola škoda nepodeliť sa aj o túto verziu (podobná a predsa iná ako tá predchádzajúca verzia).


Recept som robila z polovičnej dávky, pretože to bola verzia na "dvojrecept" - čiže polovica pôvodného množstva rizota mala byť použitá ešte na ryžovú polievku.
Napriek tomu sme mali z polovice dosť minimálne na 4 porcie.



                          INGREDIENCIE:
                                        250g ryže Arborio, alebo inej ryže na rizoto
2PL olivového oleja
100ml bieleho vína
1 cibuľa nakrájaná nadrobno
2 mrkvy nakrájané na štvrťky koliesok.. no,alebo ako chcete :)
1 stredná cuketa, alebo 2 malé, taktiež nakrájané na malé kocočky
100g hrášku - najlepšie čerstvého, ale perfektne ho zastúpi aj ten z mrazáku
1-2 jarné cibuľky nakrájané na tenké kolieska - samozrejme aj zelenú časť
3/4 až 1 liter horúceho zeleninového vývaru
50 strúhaného parmezánu
soľ
mleté čierne korenie
čerstvá petržlenová vňať na ozdobu



 POSTUP:
Podobne,ako vždy...: Na olivovom oleji si osmahneme cibuľu, prihodíme cuketu a mrkvu a chvíľu ešte smažíme - cca 3 minúty. Dochutíme korením a soľou, prisypeme ryžu, trochu opekáme -kým bude priesvitná (1-2minúty), prilejeme víno a necháme vypariť.
Následne prichádza "vývarová fáza" - prilejeme 1 naberačku horúceho vývaru - udržiavame ho pri "horúčosti" podľa možnosti a takto preliate rizoto miešame, kým sa tekutina nevyparí a nevsiakne...
...a tento proces opakujeme do nekonečna (pardon, kým nie je ryža uvarená - asi 20-25-sem tam aj 30 minút).
Asi 5 minút pred dovarením prihodíme ešte hrášok a jarnú cibuľku, ale miešať neprestávame.
Keď už ryža konečne "povolí" a zmäkne, odstavíme hrniec z ohňa a (vždy až potom!!!) primiešame nastrúhaný parmezán. 
Poriadne naposledy zamiešame, prikryjeme a čakáme, tak 10 minút... ok, tak 5,... či čakáme vôbec? ;)))
No a môžeme samozrejme znovu tešiť chuťové poháriky porciami posypanými dokonalou petržlenovou vňaťou, MŇAM! :)

Zdrojom bol časopis Apetit.

7 komentárov:

  1. mnam :-) prave aj ja robim rizoto, na chvilu som si sadla, ze skontrolujem dianie a sup, rizoto u teba :-) tak dufam, ze aj to moje bude uzasne ako tvoje! Drzim palce v cviceni, ja som sa este nedonutila, joj.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no ja nepochybujem o tom,ze tvoje bude fantasticke!:)
      co sa tyka cvicenia, ja som uz zacala v "hodine dvanastej",lebo som proste uz musela zacat, a momentalne citim vsetku tu "lenivost" ktora mi narastla v tele prave pocas cvicenia..
      ale ty,aspon podla fotiek,co som videla u teba na blogu,mas taku postavicku,ze keby som vyzerala ako ty,tak na cvicenie ani nepomyslim :)))

      Odstrániť
    2. :-) no, ale kedze tak rada varim a chuti nam, tak je to citit uz veru tiez a ked clovek necvici, je asi jedno, kolk oma kil, ono to je jednoducho v istom veku vidiet :-) Rizoto hotove, taka klasika na novy sposob ... teraz spokojne odfukujem na gauci a este idem pozriet ten tvoj kolacik, co si zas pridala, by padol vhod po rizotku :-)

      Odstrániť
    3. tak to je pravda,ze to vidiet aj u chudych ludi,ale u takych ako ja trochu viac :D
      Tak dufam,ze nahodis receptik na rizoto,nech sa mozem inspirovat :))

      Odstrániť
    4. uz je nahodene .-) ale ty ho zvladas skvele aj bez receptu, osobne sa tesim, az budem sama doma, a urobim si podobne ako ty, iba so zeleninkou :-)

      Odstrániť
  2. Tak tohle rizoto je pro mě jako dělané. Určitě ho někdy spáchám.

    Já se taky dala na lehčí stravování a výsledek je vidět a cítit. Ke cvičení jsem se ještě nedostala, na to prostě nemám čas (a přiznám se, i chuť). Třeba se k tomu někdy dopracuju i já.

    Doufám, že bude víc receptíků, už jsem si říkala, kde jsi :-))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. to budem rada, ked vyskusas, Martinka a dufam,ze bude aj chutit :)
      Co sa tyka stravy, len teraz prichadzam na to, ako velmi niektore jedla telo skor zatazia, ako zasytia a ja cvicim polhodinku denne,ale zato makacka brutalna,takze viac by som ani nezvladla, a popravde,ani by sa mi nechcelo :D
      Receptiky nejake pribudnu.. urcite to nebude super-zdrave,ale aspon sa o to pokusam :D
      ...no sladkosti si neviem odopriet,akokolvek sa snazim :D

      Odstrániť