streda 3. októbra 2012

Letné cestoviny VI.

...ja viem, už nejaký ten týždeň je leto fuč a to je super, lebo prišla dokonalá (momentálne sychravá) farebná jeseň. 
Ale! U nás v záhrade sa cukety neprestávajú rodiť a stále a stále tvoria nové kvety!!! 
Nechápem, že im ešte "nedošlo", že na tento rok už končíme, ale tak ani sa nedivím pri tohoročnej "počasnej divočine", že aj rastliny sú zmätené.
Nuž ale, na druhej strane je pekné, že nám predlžujú svoju sezónu, aj keď sa zas dostávam do stavu, kedy mi začína liezť cuketa hore krkom a moje chute na ňu sa zas na rok chcú vytratiť.
Žiaľ, človeku je ľúto vykašlať sa na úrodu, ktorá sa tak úporne snaží a rodí do nekonečna a tak pekne poctivo sa snažíme pravidelne vymýšľať a hľadať ďalšie jedlá, kým sa načisto "ucuketujeme"... :D

Tieto cestovinky som robila už dávnejšie, ale boli fakt výborné a verím, že by som si ich s radosťou dala aj niekedy v zime pre spestrenie a spomínanie na leto.
Tak, ak vám ešte stále fungujú cuketové chute naplno, nech sa páči...


INGREDIENCIE (pre 4 osoby):
300-400g cestovín ako penne, alebo farfalle, alebo iné obľúbené
1 cibuľa nakrájaná najemno
1stredná cuketa nakrájaná na tenké "kolieskové štvrťky"
4 strúčiky cesnaku najemno nasekané
50g parmezánu + na podávanie
50g nesolených vylúpaných slnečnicových semienok opražených nasucho na panvici - kým začnú voňať
trochu sladkej smotany - asi deci
olivový olej
soľ 
mleté čierne korenie

POSTUP:
Cestoviny si klasicky uvaríme "al dente" a pred dovarením si trochu vody odoberieme do šálky.
Kým sa varia, na oleji si trochu osmahneme cibuľu, pridáme cuketu a opekáme, kým nezmäkne a nakoniec  pridáme ešte nasekaný cesnak. 
Opekáme nejakú minútku,dve a prihodíme uvarené cestoviny. 
Premiešame a podlejeme smotanou. 
Primiešame aj nastrúhaný parmezán a okoreníme, prípadne dosolíme.
Ak je potrebné, prilejeme ešte trochu vody z cestovín a necháme trochu zredukujeme.
Na záver vmiešame opražené slnečnicové semienka a podávame.
Jednotlivé porcie posypeme ďalším parmezánom, prípadne ešte trochu okoreníme čerstvým mletým korením a zaželáme si dobrú chuť! ;)


9 komentárov:

  1. Cestoviny s cuketou su vzdy vyborne, aj tvoje vyzeraju perfektne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Musím někdy zkusit :))
    http://chilli-chocolate.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj Mary, tieto cuketove mame tiez radi, veru, leto je uz za nami, ale taketo lahke jedla su stale super, pokial sa zozenu surovinky

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak tak,ako pises,ale nastastie sa teraz da zohnat skoro vsetko pocas celeho roka a ked aj nie, tak pride sezona inych druhov zeleninky :)

      Odstrániť