utorok 23. októbra 2012

Rizoto s voňavým petržlenom

Tento recept nie je ničím prevratný, pretože je to základný recept na krémové rizoto obohatený "len" o petržlenovú vňať, ktorá mu ale dodá svoju dokonalú jedinečnú vôňu a hneď z neho spraví skvelú rizotovú variáciu. :)
 Takže nech sa páči malá inšpiratívna obmena...


INGREDIENCIE:
300g ryže Arborio (ryže na rizoto)
olivový olej
1 cibuľa nakrájaná na drobné kúsky
60ml bieleho suchého vína
asi 750ml (zeleninového) vývaru - kľudne aj z kocky, keď si nevyrábate vlastný
50g strúhaného parmezánu
1-2PL masla
veľká hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
soľ 
mleté čierne korenie

POSTUP:
Je štandardný, ako pri každom rizote - čiže: 
Na oleji opečieme cibuľu, potom prisypeme ryžu (ja ju nepremývam pred použitím) a ešte chvíľu opekáme, následne prilejeme víno, ktoré necháme odpariť a potom začína vývarová fáza - po každej naberačke vývaru miešame a miešame, až kým sa úplne "nevcucne" do ryže, no a takto to opakujeme, až dovtedy, kým nie je ryža uvarená - to trvá okolo 20 minút, niekedy viac a niekedy menej... odstavíme a na záver primiešame parmezán, maslo, čierne korenie, prípadne soľ a v superfinále prihodíme ešte hrsť vňate petržlenu, zamiešame a prípadne si každú porciu dozdobíme ďalšími lístkami a pokvapkáme olivovým olejom.
Nič komplikované, ale je to fakt osviežujúca obmena.

Tak teda už stačí zaželať len "Dobrú chuť!".



Neviem aký názor na bylinky v kuchyni máte vy? 
Či bylinkujete/záhradkujete na parapetnej doske ako ja?
Ktorá je vaša najobľúbenejšia bylinka?
U mňa jednoznačne vedie práve petržlenová vňať.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára