nedeľa, 28. decembra 2014

VIANOČNÉ PEČENIE 2014 - Arašidové koláčiky s krémom zo slaného karamelu

Tieto koláčiky sú z našich tohoročných pre mňa asi najobľúbenejšie (ako vždy, plnkové majú prednosť pred ostatnými). 
Cesto vyzerá na prvý pohľad ako klasické linecké, ale v skutočnosti je tak trošku žuvacie (pozor na protézy), a to hlavne keď sa rozležia pri izbovej teplote, no a plné arašidového masla, mňam!
A slaný karamel (karamel je sám o sebe fantastická vec, ale osolený...) = do-ko-na-lá chuť!
A ešte vyšľahaný s maslom... tak to už neni o čom, treba ochutnať. :)


POTREBUJEME:
110g arašidového masla
110g zmäknutého masla
200g trstinového cukru
1 vajíčko
1ČL vanilkového extraktu
225g hladkej múky
1/2ČL prášku do pečiva
štipka muškátového orieška

krém:
125g masla
100g trstinového cukru
1/2ČL morskej soli
60ml šľahačkovej smotany
roztopená horká čokoláda na ozdobenie


POSTUP:
Maslá vyšľaháme s cukrom a potom prišľaháme aj vajíčko a vanilkový extrakt.
V miske zmiešame múku, prášok do pečiva a muškátový oriešok a postupne zmiešame s maslovou zmesou.
Cesto rozvaľkáme na plát hrubý asi 3mm a vykrajujeme obľúbený tvar koláčikov (v párnom počte a od veľkosti závisí výsledné množstvo koláčikov).
Pečieme v rúre vyhriatej na 200°C asi 8-10 minút (sledujeme!,kým začnú trošku "ružovieť").
Na krém si v malom hrnci (ja som použila hrnček "plecháčik") rozpustíme asi 60g masla a pridáme cukor a soľ.
Miešame až kým sa nezačne tvoriť karamel (môj krém je o dosť svetlejší ako by mal byť, lebo na karamel idem vždy so strachom a tak som ho nenechala veľmi stmavnúť) a potom prilejeme smotanu a necháme prevrieť.
Odstavíme a necháme vychladnúť.
Vychladnutý smotanový karamel (pozor, odolajte ochutnávke, lebo vám garantujem, že nebude čím plniť!) vyšľaháme so zvyšným maslom a plníme koláčiky.
Nakoniec ozdobíme roztopenou horkou čokoládou.







Zdroj inšpirácie: F.O.O.D.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára