streda 31. decembra 2014

VIANOČNÉ PEČENIE 2014 - Sušienky zvané "Všehochuť"

Môj úplne posledný tohoročný recept je na poslednú sladkosť, ktorá spestrovala náš stôl a to sú na prvý pohľad (trošku gýčové, ja viem, ale Vianociam gýč tak trošku pasuje) detské farebné sušienky.
No toto je recept, kde výsledok mal vyzerať teda fakt úplne inak a keďže robíme chyby a v kuchyni sa to tiež sem tam (niekedy aj častejšie) prihodí, tak potom treba zapnúť fantáziu a rýchlo hľadať riešenia, aby nezostala hlava v smútku (mne to fakt dokáže úplne zabiť motiváciu ešte vôbec niečo v živote uvariť, keď sa tomu poddám) a plný kôš nepodarkov. A niekedy je výsledok improvizácie prekvapivo lepší ako pôvodný plán. 
Také sú aj tieto koláčiky, ktoré obsahujú asi všetky chute, čo po vianočnom pečení v špajzi "zvýšili" (niektoré tam šli za tým "zvyškovým" nápadom zámerne a iné sa proste pripojiť museli).
Človek by povedal, že podľa zloženia sú možno prekombinované, no jednotlivé chute do seba skvele zapadli.
Veď "zvyškové/odpadové" suroviny tvoria väčšinou najlepšie koláčiky... :)




POTREBUJEME:
2 bielky
250g práškového cukru
1PL kakaa
1ČL škorice
štipka mletých klinčekov
1PL rumu
2PL roztopeného masla
250g zmesi mletých orieškov a nasekaného sušeného ovocia (výber je na vás, no odporúčam do ovocia aj kandovanú citrusovú kôru)
kokos 
biela čokoláda a farebné dekoračné "srandičky" na ozdobu


POSTUP:
Bielky si s cukrom vyšľaháme do peny a postupne primiešame všetky uvedené suroviny až príde na rad kokos - ten som sypala od oka, kým nebola zmes hustá natoľko, že by sa z nej dalo tvarovať lyžičkou kôpky.
Potom tieto kôpky aj lyžičkou tvoríme na plech vyložený papierom na pečenie (trošku od seba, lebo sa rozlezú).
Pečieme/sušíme v mierne vyhriatej rúre (asi 140°C/teplotu je možno aj znížiť - ale treba ich sledovať počas celého pečenia) kým povrch nie je suchý (budú na dotyk trošku krehké, ale chladnutím stuhnú) - mne to trvalo asi 30 minút, ale môžu sa piecť/sušiť v podstate podobne ako klasické kokosové pusinky.
Po vybratí z rúry ich opatrne prenesieme na mriežku, kde úplne vychladnú a na záver ich ozdobíme.



...a nech Vám aj budúci rok chutí!



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára