streda 1. januára 2014

Jedlé darčeky potešia najviac ...alebo ovsené sušienky a maslovo-pikantné mandle

Každý rok na Vianoce sa okrem kúpených darčekov pokúšame potešiť najbližších aj darčekom, ktorý sa dá zjesť (poprípade vypiť) a je pripravený doma.
Väčšinou je to finále každoročných "pečiacich" príprav, takže keď sú hotové tieto darčeky, tak môžeme oficiálne začať "vianocovať".
Tento rok som sa nedala na žiaden likér, ani sladkosti, lebo sladkostí sme si napiekli aj tak dosť a času nebolo veru ani trošku nazvyš, keďže náš nezbeda zistil, že byť sám je strašná nuda a tak je náplňou našich dní nekonečné hranie sa - vedeli ste, že hranie sa je strašne vyčerpávajúce?! Chúďatá deti! :-)))

Tak sme teda robili predvianočné prípravy skôr na behu, alebo po nociach, keď spal. Ale stihli sme všetko, takže pohodaaa. 
(Ešte len o rok bude veselica, už teraz sa teším!) 

No, čo sa týka sušienok, sú véééľmi jednoduché, zložením aj prípravou, ale o to chutnejšie pri presladených chvíľach sviatočných, rovnako ako aj pikantné mandle na spestrenie misky s chrumkavými orieškami.





OVSENÉ SUŠIENKY

POTREBUJEME:
200g ovsených vločiek
200g hladkej múky
2 zarovnané lyžičky prášku do pečiva
1PL nemletého maku
4PL sezamu
1 zarovnaná lyžička soli
100g roztopeného (vlažného) masla






POSTUP:
Suché prísady si zmiešame v miske a pridáme maslo a 10-12 polievkových lyžíc vriacej vody.
Vypracujeme tuhé cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske na cca 3-5mm. 
S radielkom, alebo nožom vykrajujeme rôzne tvary (s vykrajovačkou mi to nešlo, lebo som mala klasické ovsené vločky, ale keď pridáte jemné, tak by sa to mohlo podariť), ktoré ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme 10-15 minút v rúre vyhriatej na 200°C - posledných 5 minút sledujeme farbu - mala by byť s náznakom do zlato-bronzova, ale aj keď budú trošku bledšie, tak nevadí.
Po upečení necháme chvíľu na plechu a potom presunieme na mriežku, kde nám úplne vychladnú a môžeme chrumkať, alebo zabaliť a darovať (bez prístupu vzduchu vydržia vraj 2 týždne, ale nám sa to nepodarilo zistiť O:-) ).






       
MASLOVO-PIKANTNÉ MANDLE

POTREBUJEME:
300g mandlí
30g masla
cca 1ČL soli
1ČL mletej papriky (sladká/štipľavá, medze sa nekladú)










POSTUP:
Rúru si predhrejeme na 180°C a na plech vyložený papierom na pečenie vysypeme mandle tak, aby sa neprekrývali/neboli na sebe. Dáme ich na 10-12 minút piecť a sem tam ich môžeme premiešať (mali by sa fajne rozvoňať).
Kým sa "pečú", rozpustíme si maslo a premiešame ho s paprikou a soľou.
Po uplynutí prvého "pečenia" opatrne presypeme mandle do misky a premiešame ich poctivo s paprikovým maslom, aby sa každá pekne obalila a znovu ich rovnomerne nasypeme na plech s papierom.
No a šupneme ich ešte na 2-3 minútky znovu zapiecť.
Nakoniec ich vyberieme a necháme úplne vychladnúť na plechu a podávame, alebo ako pri sušienkach - zabalíme a darujeme (trvanlivosť znovu nepoznám, lebo sa zjedli skôr ako sme ich stihli rozbaliť :-))) ).






Tak dobrú chuť a nech Vám to aj v novom roku 2014 tak fajne "chrumká"!

p.s.: Ďakujem, že ste. :)


Zdroj inšpirácie: časopisy Apetit

2 komentáre:

  1. Mňam mňam, pekne to chrumká, nad podobnými mandľami som rozmýšľala tiež, tento príspevok je asi znamenie, aby som už konečne vyskúšala ;) ja som sa tento rok tiež trošku pohrala a darovala som domáce müsli ;) super nápad!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Skus, urcite nebudes lutovat, lebo taketo orieskove variacie su vzdy mnamka :) a domace musli milujem :)))

      Odstrániť