streda 13. januára 2016

Slané po-vianočné pečenie II.

Aj pred rokom som pridávala jeden po-vianočný príspevok na recepty so slanými koláčikmi, namiesto tých sladkých, ktoré nám už v januári idú aj ušami.
Ani tentokrát to nebolo inak, hoci mi, vzhľadom na to, že som chystať vianočné koláčiky začala v decembri už na začiatku, pečenie niečoho sladkého už chýbalo, no nakoniec som si to nechala na inokedy a upiekla som tieto slané košíčky z lístkového cesta.
Lístkové cesto je fakt jeden z najlepších "polotovarov", čo v obchode dostanete. Vždy mám rada v zásobe aspoň jedno mrazené a dokážete z neho pripraviť neuveriteľne veľa variácií koláčov - sladkých,či slaných, rôznych jedál, proste aj čisté upečené a trošku osolené a okorenené, či dokonca ocukrené a so štipkou škorice chutí skvele.
Ako som sa minule niekde dočítala, stačí si vybrať náplň a "nešlápnete vedle" a ani v tomto prípade to nebolo inak a mali úspech.
Napriek tomu, že cenu za "food design" by nezískali sú hotové veľmi rýchlo, takže aj nečakaná návšteva na ne nebude dlho čakať a okrem toho nemusia byť len pre návštevu, ale môžete si ich pripraviť na raňajky, či večeru a ak vám nejaký ostane, chutí skvele aj za studena na desiatu do práce, alebo do školy.



POTREBUJEME (2 x 12 košíčkov):
500 g lístkového cesta (alebo 2 x 250 g chladeného)
na hráškové košíčky:
400 g mrazeného hrášku
1 cibuľa
150 g syra balkánskeho typu 
250 ml smotany na šľahanie
2 vajíčka
1 PL masla
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
na špenátové košíčky:
400 g mrazených špenátových listov
1 strúčik cesnaku
1 sušená chilli paprička
150 g nivy (alebo iný syr s modrou plesňou)
250 ml smotany na šľahanie
2 vajíčka
1 PL masla
soľ


POSTUP:
V prvom kroku si pripravíme náplne.
Môžu sa pripraviť aj vopred a môžu čakať na finálne plnenie a pečenie v chladničke. 
Okrem iného sú skvelé aj na cestoviny - len vynecháte vajíčka.

Hrášková náplň:
Na masle si opečieme cibuľu do sklovita a potom prisypeme hrášok, zalejeme smotanou, ochutíme soľou a korením a keď zmes začne vrieť, odstavíme.
Necháme vychladnúť a do vychladnutej náplne primiešame ešte rozšľahané vajíčka a polovicu balkánskeho syra nakrájaného na drobné kocky. 

Špenátová náplň:
Na masle si tentokrát krátko opečieme nadrobno nasekanú chilli papričku a cesnak.
Potom hneď pridáme (najlepšie rozmrznutý) špenát, zalejeme smotanou, ochutíme soľou a privedieme k varu.
Keď zmes začne bublať, odstavíme, necháme vychladnúť a potom primiešame rozšľahané vajíčka a polovicu syra nakrájaného, či rozdrobeného na kúsky. 

Keď máme pripravené náplne, cesto si rozdelíme na polovicu (chladené po jednom kuse pre každú náplň), rozvaľkáme a radielkom, alebo nožom ho narežeme na 12 štvorcov.
Jednotlivé štvorce vložíme do otvorov formy na muffiny (budete potrebovať dve, alebo to budete piecť na dvakrát) tak, aby cípy trčali von a každý kúsok popicháme vidličkou. 
Na pripravené cestá vo formách navrstvíme náplne - bude jej dosť, ale nebojte sa, nebude to pri pečení nejak vytekať a posypeme zvyškami syrov.
Pečieme asi 20 minút dozlatova v rúre vyhriatej na 220°C. 
Po upečení necháme trochu vychladnúť vo forme a potom opatrne pomocou príborového noža vyberieme jednotlivé košíčky z formy - je potrebné to robiť veľmi opatrne aby sa vám nepotrhali.
Ako som písala na začiatku, podávame teplé, ale skvelé sú aj za studena na druhý deň.


Dobrú chuť!

Zdroj inšpirácie: Apetit


p.s.: Čo vy a lístkové cesto, v akej podobe ho obľubujete? 




2 komentáre: