S tým súvisí, že si chcem vychutnávať aj varenie, či pečenie znovu ako predtým, pretože v poslednej dobe to napriek všetkej snahe nabralo takú rutinu, že už mi väčšie potešenie robil maslový chlieb a chcem do toho znovu vhupnúť a tešiť sa ako sa s Vami o moje chute budem (verím, že pravidelnejšie) deliť.
Teraz tu mám pre Vás trochu z našich vianočných koláčikov, ktoré sme dnes (konečne!) úspešne dojedli a snáď, keď o necelý rok prídu Vianoce zas, inšpiruje niektorý z receptov aj Vás.
Pre začiatok tu mám trošku nezvyčajnú klasiku.
Myslím, že prvé, čo nás z vianočných sladkostí napadne sú medovníčky/perníčky a keďže ja nechávam klasiku na odborníkov (mama, svokra, teta, starká a podobne) a rada skúšam nové veci, tak som tentokrát neodolala práve týmto plneným perníčkom...
POTREBUJEME:
400 g hladkej múky
160 g práškového cukru
1 ČL jedlej sódy
1 balenie prášku do pečiva na perníky
1 ČL perníkového korenia
10 g kakaa
2 ČL citrónovej kôry
2 vajíčka
120 g tekutého medu
60 g masla
100 g marcipánu
práškový cukor a rum na obaľovanie
horká čokoláda a štvrťky vlašských orechov na ozdobenie
POSTUP:
Zo všetkých surovín, okrem marcipánu a surovín na obaľovanie a ozdobenie, vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a odložíme do chladničky do druhého dňa.
Na druhý deň cesto vyváľame na hrúbku asi 0,5 cm a vykrajujeme kolieska s priemerom asi 3 cm.
Marcipán si nakrájame na drobné kocôčky a ukladáme ich do stredov vykrojených koliesok.
Každé koliesko s marcipánom zabalíme a vytvarujeme guľôčku.
Guľôčky ukladáme na papier na pečenie s malým odstupom (stačí 1-1,5 cm) a pečieme v rúre vyhriatej na 180°C približne 15 minút.
Hneď po upečení, ešte teplé namočíme do rumu a následne do práškového cukru a necháme zaschnúť a úplne vychladnúť.
Nakoniec roztopíme čokoládu a na vrch každého perníčka urobíme malú bodku, na ktorú prilepíme oriešok a necháme stuhnúť.
Moje perníčky sa dosť napili rumom pri namáčaní, takže deťom ich núkajte radšej len po jednom, hehe.
Zdroj inšpirácie: Apetit
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára