utorok 31. mája 2011

Tvarohový krém s chrumkavými jahodami

V tieto začínajúce letné dni asi z každej titulky časopisov o varení na vás pozerajú neodolateľné jahodové dobroty a keďže tieto jahodové pohľady sú práve v tomto období opodstatnené, tak jediné, čo nám ostáva, je opätovať im tieto sympatie a taktiež si po námahe o ich dôkladnú opateru pri pestovaní zaslúžime od tohto šťavnatého jedinečného chuťového zázraku odmenu za dobre vykonanú prácu. Takto sa aj mojej rodine tento rok starostlivo obrábané záhony bohato odmenili svojimi červenými slnkom osladenými plodmi a tak pri každej naoberanej miske rozmýšľam nad receptom pre ich zmysluplné využitie, no vždy musím myslieť a konať rýchlo, pretože čerstvé plody sú proste neodolateľné sami o sebe.. ;)


No keďže dnešnú nádielku som dostala na špeciálnu príležitosť, tak som ich ustrážila a tento dezert som dnes vyrobila z lásky môjmu manželovi k zajtrajším narodeninám. Je to dezert, ktorý zvládne hádam každý a má nekonečné množstvo verzii, no nepoznám človeka, ktorému by nechutil. Úspech kombinácie šťavnatých jahôd a  krémového tvarohu je známy snáď od počiatku Zeme.. takže prípravou tohto dezertu máte vopred úspech zaručený! :)


INGREDIENCIE:
400g mäkkého krémového tvarohu
250g jahôd (môže byť aj viac, či menej :))
2 vanilkové cukry
6 lyžíc práškového cukru (opäť môže byť aj viac, či menej, podľa chuti:))
cca 100ml sladkej smotany
cca 50g maslových vanilkových alebo čokoládových sušienok (tmavé urobia pestrosť v pohároch)


POSTUP:
Tvaroh vymiešame s jedným vanilkovým cukrom, práškovým cukrom a so smotanou pomocou metličky, alebo mixéra, no mne sa viac páči robiť to ručne a myslieť na biceps, ktorý pred príjmom kalórií posilňujem a vidieť vytvárajúcu sa štruktúru krému pri miešaní ma fascinuje.
Krém vložíme na chvíľu do chladničky a zatiaľ nakrájame jahody na malé kúsky podľa vlastnej fantázie, vložíme do misky, zasypeme druhým vanilkovým cukrom a vložíme do chladničky vedľa tvarohového krému. Pustia trochu výbornej sladkej šťavy, ktorú nezlievame.
Na záver prídu na rad sušienky. Hodíme ich do zatvárateľného vrecúška (to ma naučila Nigella Lawson :)) a rozdrobíme ich buď päsťou, alebo kuchynským valčekom na menšie kúsky.


No! Teraz prichádza dôležitá časť - plnenie pohárov! :)


Na spodok dáme vrstvu jahôd a na ňu navrstvíme časť krému, ktorý následne posypeme sušienkami. Takto vrstvy striedame až kým nie sme navrchu a ten odporúčam zakončiť krémom, ktorý ozdobíme kúskami jahôd pre zavŕšenie estetičnosti. :)


Na ukážku ponúkam pár záberov.. viem, nie sú to zábery vhodné na titulku časopisu o varení, ale snáď Vás potešia a inšpirujú.. :)


číslo jeden..



...číslo dva...


...číslo tri.



Dobrú chuť!


P.S.: Pochybujem, že im odoláme do zajtrajšieho narodeninového dňa :)

2 komentáre: