streda 17. augusta 2011

Černicové potešenie

Pár hodín dnešného krásneho letného dňa som strávila pri oberaní čiernočiernych šťavnatých tento rok bohato plodiacich černíc. 
Úroda v záhrade je tento rok všeobecne úžasná a ani černice nesklamali. Striedali sa chvíle potešenia pri oberaní typu "2 do úst, 1 do vedierka" s chvíľami, keď som mala pocit, že z tých horúčav a nekončiaceho množstva ovocia na kríkoch asi odpadnem... no nakoniec som vydržala priniesla som si domov vedierko úplne plné.
Doma skončila väčšina v mrazáku, kde si počkajú na chvíle, keď von po nich ostanú len zamrznuté konáriky a oni sa rozvoňajú v nejakom "na leto-spomínajúcom" dezerte. 
Pár som si ich však odložila a inšpirovaná receptom v najnovšom septembrovom časopise Dobré jedlo, som vyrobila toto "smoothie", koktejl, či len jednoducho potešujúci nápoj pre prácou v záhradke unaveného manžela... áno, odtiaľ vznikla inšpirácia pre názov.



INGREDIENCIE:
250g černíc + na ozdobu (asi 3ks na ozdobu 1 pohára)
2 kopcovité lyžice práškového cukru
1 lyžica citrónovej šťavy
1 vanilkový cukor
350ml studeného mlieka
ľad - nemusí byť



POSTUP:
Všetko okrem ľadu vložíme do mixéra a rozmixujeme na hladkú zmes, ktorú vložíme do chladničky na pár hodín ak máme trpezlivosť.. no ak ju nemáme (my sme nemali:)), tak rovno nalejeme zmes do pohárov (ja som týmto množstvom naplnila 2 poháre s objemom 335ml) a ozdobíme černicami na špajdli (ako na obrázku) a do každého pohára vložíme 2 kocky ľadu aby bolo osvieženie a potešenie po horúcom dni dokonalé. Hotovo, podávame!


Bez ľadu..


...s ľadom...

...a ešte detail černicovej ozdoby.


Dobrú chuť!

7 komentárov: