piatok, 13. apríla 2012

Jarné rizoto

Minulý týždeň sme mali akýsi ryžový a tak sme si vrámci Veľkopiatkového pôstu urobili znovu ryžu v podobe krémového rizota, ale teraz na takú jarnú nôtu... bolo teda bez mäsa, ale plné farebnej zeleniny. :)


INGREDIENCIE (asi pre 3-4 osoby):
1 hrnček ryže na rizoto - Arborio a pod.
asi 750ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
100ml bieleho suchého vína
1 cibuľu nakrájanú nadrobno
2 strúčiky cesnaku nakrájané na tenké plátky, alebo na drobné kocky
zelenina (množstvá sú len orientačné, kľudne sa môžu podľa obľúbenosti meniť, alebo dokonca môžete pridať aj inú zeleninu, ktorá vám chutí/zavadzia v chladničke, prípadne tam vsypať rovno mrazenú zmes): 
mrkva (asi 1-2) nakrájaná na obľúbené tvary - odporúčam tenké kúsky, aby sa stihla uvariť spolu s ryžou hrášok (asi 100g)
kukurica (asi 100g)
jarná cibuľka - 1-2ks nakrájané na tenké kolieska, alebo pažítka (trs)
petržlenová vňať na ozdobu
mleté čierne korenie, prípadne aj soľ
2PL olivového oleja, alebo masla
50g strúhaného parmezánu, alebo cheddaru, alebo iného obľúbeného syra - my sme mali cheddar

POSTUP:
Na rozohriatom oleji/masle si najprv osmažíme cibuľku a mrkvu.
Asi po 3 minútach pridáme ryžu a smažíme ešte asi 2-3 minúty - kým ryža nezačne presvitať.
Podlejeme vínom a miešame až kým sa tekutina takmer celá nevyparí.
Následne prilejeme jednu naberačku vývaru a postupujeme klasicky "rizotovo" - čiže až kým sa nám nevyvarí všetka tekutina tak donekonečna miešame a potom zase a zase...
Asi 5 minút pred koncom varenia pridáme spolu s naberačkou vývaru aj kukuricu a hrášok, okoreníme a znovu miešame a miešame.
Keď ryža zmäkne, odstavíme a pridáme strúhaný syr, nakrájanú jarnú cibuľku/ pažítku a všetko dobre premiešame (syr sa roztopí).
Prikryjeme a necháme ešte asi 8-10 minút postáť a potom môžeme podávať (ja väčšinou tento bod postupu skrátim, alebo rovno preskočím, lebo tak dlho čakať sa jednoducho nedá :)).
Jednotlivé porcie môžeme posypať nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou, prípadne "zakápnuť" ešte olivovým olejom.


Dobrú chuť!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára