nedeľa 8. apríla 2012

Ľahký citrónový "kejk"

......alebo Koláč z limoncella a ricotty.

Tento koláčik je úžasne svieži, jemne sladký, fakt skôr kyselkavý po citrónoch, ale "podvozok" zo sušienok ochutených škoricou ho vyvažuje a vytvára úžasný súlad chutí.

Pozor! Je aj celkom zdravý/ľahký, takže dámy, s chuťou do neho! :))) 


Nech sa páči...




INGREDIENCIE (forma s priemerom 20cm):
korpus:
180g podrvených sušienok - Club, BeBe...
1ČL mletej škorice
80g masla + na vymazanie formy
 krém:
2 do tuha vyšľahané bielky
kôra z 1-2 a šťava z 2 citrónov
4PL likéru limoncello - citrónový likér
1 a 1/2 PL želatíny v prášku
250g jemného nízkotučného tvarohu, alebo v pôvodnom recepte ricotty
1 kelímok bieleho jogurtu
5PL tekutého medu
ozdoba:
3-4PL hnedého trstinového cukru
1 citrón nakrájaný na tenké plátky
 


POSTUP:
Zo sušienok, masla a škorice si vytvoríme drobenku, ktorú pevne natlačíme do maslom vymazanej tortovej formy a dáme ju do chladničky na polhodinku.
Do odmerky si dáme citrónovú šťavu, prilejeme limoncello a dopustíme studenou vodou na 150ml.
Šťavou (asi 1-2PL) si pokvapkáme želatínu a necháme pár minúť (asi 3) napučať.
Potom prilejeme zbytok šťavy a nad nádobou s vriacou vodou necháme želatínu úplne rozpustiť.
Misku dáme nabok a necháme trochu vychladnúť.
Zatiaľ si v inej mise zmiešame tvaroh/ricottu, jogurt a med, pridáme citrónovú kôru a po lyžiciach vmiešavame postupne do šťavy so želatínou (dobré je vmiešavať postupne, lebo tie hnusné  hrčky, ktoré by vám pri "jednom všupe" mohli vzniknúť, sú fakt hnusné).
Nakoniec jemne vmiešame do tuha vyšľahané bielky a krém nalejeme na korpus, ktorý sme nechali oddychovať v chladničke.
Znovu hotový koláč vložíme do chladničky a zakrytý napr. alobalom, alebo potravinovou fóliou chladíme minimálne 5 hodín.
Po vychladení, tesne pred podávaním si na panvici necháme skaramelizovať plátky citróna posypané trstinovým cukrom.
Hotovými plátkami môžeme ozdobiť koláč a jednotlivé porcie pokvapkať zvyšným cukrovým sirupom (túto "ozdobu" som ako inšpiráciu videla u Andrejky v pomarančovej verzii.


Tak dobrú chuť! :)

p.s.:
Najpríjemnejší pohľad... :)



Zdroj: Apetit

19 komentárov:

  1. Maryyyy, ty mi davas!!! A este taketo lahke, skoro az dietne:-)) Ten kusok si mi odlozila?? Hned teraz chcem!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. samozrejme,ze ta cakal v chladnicke, cele sviatky :D ..ale aby sa nepokazil,tak som ho zjedla ;D

      Odstrániť
  2. aky ho mas krasne vysoky, ani sa mi nechce verit, ze to je iba 250 g tvarohu a jedna smotana. Asi tie naslahane bielky tam predsa len robia svoje. Vyzera fakt famozne, ved aj ja by som si z neho dala, len ked ta rucicka na vahe tak prudko stupa:)Krasnu Velkonocnu nedelu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Adrianka, je to do malinkej formy, takze aj to spravi svoje, ale tie bielky pridaju na objeme, to je pravda:) a tento si mozes dat, je podla knihy, ktora je o tom "ako chudnut po taliansky" ci co..takze s kludnym svedomim :)))

      Odstrániť
  3. Mary, mnam, chcem ochutnat!!! Supeeer!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Odpovede
    1. super, tesiiim sa a daj mi vediet ako chutil :)))

      Odstrániť
  5. a vyzera aj sviezo :-) urcite musel byt super!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. bol skvely, lahucky a veru hlavne sviezi, nie moc sladky, podla mna tak akurat, skor na dolnej hranici sladkosti :D ale nato, ze ja som cukrovy zavislak to bolo este fajn :D

      Odstrániť
  6. Wow looks soo delicious <3


    xoxo
    Ina :*

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Thank you, Ina! It was sooo delicious! :)))

      Odstrániť
  7. Ahoj krásko,
    strašně se nám zalíbíil Tvůj blog!
    Máš to tady šíleně silné kouzlo, které se nám moc líbí a jsme Tvé nové fanynky!!! Určitě tu nejsme naposledy!!! :)
    Moc se nám líbíš blogérko!
    :-) :-) :-)
    TOTO JE DOKONALÝ POST, JÁ BYCH ALE ASI NEBYLA DOST ŠIKOVÁ (OBĚ DVĚ BYCHOM NEBYLY NATOLIK ŠIKOVNÉ TO VYTVOŘIT!
    Budeme moc rády, když se přidáš i na našem blogu http://handbagforladies.blogspot.com/ pokud budeš chtít :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. teeeda, dakujem za tolku chvalu! :))) aj vas blog je skvely! velmi inspirativny! :)))

      Odstrániť
  8. No ten vypada vazne uzasne :) Jeste abych sehnala limoncello... :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem, Meg. Mavaju ho v Lidli ked je "taliansky/toskansky" tyzden.. skus pozriet :)

      Odstrániť
  9. wau, vyzerá úžasne a aj fotky robíš krásne! :-)

    OdpovedaťOdstrániť