utorok, 19. marca 2013

Jablkový koláč s vanilkovým krémom

Dezert na záver... ak vám v pivnici fakt ešte "strašia" posledné jablká, tak toto je možnosť, ako sa s nimi na tento rok nadobro rozlúčiť a trpezlivo čakať už len na novú sezónu.
Pripravte si trpezlivosť, lebo ich tam ide fakt veľa, hlavne keď ich strúhate ručne (ako môj šikovný muž), vám to pripadá ako nekonečný príbeh, ale výsledok stojí fakt za to, ten pocit dobre vykonanej práce je v tomto prípade na nezaplatenie... no odporúčam použiť radšej mixér... :)))


 
POTREBUJEME ( na formu s priemerom 26cm):
náplň:
1kg jabĺk - očistené, nastrúhané
vanilkový a kryštálový cukor podľa chuti
"cvrk" rumu, alebo jablkovice
4-5PL mletých lieskovcov
prípadne strúhanka, ak by boli jablká príliš šťavnaté
cesto:
500g polohrubej múky
1 prášok do pečíva
125g pr. cukru
kôru z 1/2 citróna
250g masla
2 vajcia
štipka soli
krém:
smotana na šľahanie - 1-2 balenia ( podľa počtu konzumentov)
1 balenie vanilkového (v tomto prípade žiaden vanilín, prosím!)
dreň z 1 vanilkového struku - zázračná prísada :)



 POSTUP:
Múku si preosejeme spolu s práškom do pečiva, soľou a práškovým cukrom.
Pridáme kôru a vajcia, maslo a vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme oddýchnuť do chladničky. 
Pripravíme si náplň - áno, prišiel čas na nekonečné strúhanie očistených jabĺk, ktoré zmiešame s cukrami, alkoholom, orechmi a prípadne aj strúhankou.
Po tomto nekonečnom príbehu vyberieme oddýchnuté cesto a rozdelíme ho na dve časti - 1 väčšiu a 1 menšiu a z väčšej vyvaľkáme na pomúčenej doske kruh, ktorým vyložíme formu aj steny - je to trošku náročné, lebo cesto je veľmi krehké a dosť sa trhá (hundrala som pri tom neskutočne... )
Na cesto naložíme všetku náplň a uhladíme ju.
Na záver vyvaľkáme 2. časť cesta - toto robil môj muž, lebo ja som sa na cesto už veľmi hnevala a išlo mu to úplne zázračne jednoducho, nechápala som! a prekryjeme ním náplň.
Popicháme vidličkou a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C približne na 25 minút.
Hotový koláč necháme vychladnúť a podávame s vyšľahanou ochutenou úžasne vanilkovou šľahačkou. 


Mňam!

 inšpirácia: Dobré jedlo





2 komentáre: