utorok, 19. marca 2013

Fašírky z červenej šošovice ...alebo zdravý hamburger?

Iste ste postrehli, že v prvých mesiacoch roka sa veľmi často v receptoch skloňujú strukoviny všeho druhu.
My doma strukoviny veľmi obľubujeme a tak si ich v rôznej podobe doprajeme aspoň raz za 1-2 týždne.
Taktiež milujeme "hambáče", no tie nie sú až také zdravé, tak myslím, že táto šošovicová verzia im urobí skvelú odľahčenú náhradu, ktorú "omäsovie" len pár kociek slaniny, ktoré môžete aj úplne vynechať a vytvoríte tak skvelú vegetariánsku verziu.


POTREBUJEME:
asi 300g uvarenej šošovice (použíla som červenú, ale skvelú službu urobí aj zelená, či hnedá)
1PL masla
2 strúčiky cesnaku
50g slaniny nakrájanej na kocky
1-2 vajíčka
strúhanka 
1 cibuľa
1-2PL polohrubej múky
soľ
olej
dip:
1/2 šalátovej uhorky nakrájaná na drobné kocky, alebo nastrúhaná nahrubo
1-2 biele jogurty
olivový olej
kôpor
soľ
mleté čierne korenie
mleté chilli
 a ešte... :
celozrnné, alebo iné obľúbené žemle

POSTUP:
Najskôr si pripravíme dip vymiešaním všetkých prísad a odložíme oddýchnuť si do chladničky.
Na masle speníme nadrobno nakrájanú cibuľu.
Uvarenú šošovicu rozmixujeme s cesnakom a slaninou, primiešame osmaženú cibuľu, vajcia, múku a podľa potreby strúhanku.
Vytvoríme jednotnú fašírkovú konzistenciu, z ktorej formujeme malé placičky, ktoré osmahneme do červena na oleji - hotové ukladáme na papierový obrúsok, aby prebytočný tuk mohol ostať na ňom.
Podávame ešte teplé v chrumkavom pečive preliate sviežim dipom, prípadne posypané štipkou mletého chilli.


 Tak do zahryznutia, priatelia! 


Dobrú chuť!



inšpirácia: Gurmet

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára