pondelok, 19. januára 2015

Slané po-vianočné pečenie

Pred Vianocami mi už akosi nevyšiel čas piecť niečo slané a tak som si to vynahradila aspoň pred Silvestrom/Novým rokom.
Lístkové cesto je fantastická surovina, lebo z neho dokáže človek vytvoriť čokoľvek od luxusného koláča až po rýchlu večeru.
Ja viem, že najlepšie by bolo urobiť si domáce, ale na to fakt nemám čas ani chuť a tak si veľmi rada z času na čas pomôžem kupovaným (resp. takmer vždy mám jedno v zásobe v mrazničke) a aj pred Silvestrom mi padlo vhod. 
Akosi som už nemala potrebu piecť čokoľvek komplikované (už vôbec nie sladké) a zároveň som chcela k "studeným misám" u svokrovcov, kde sme tieto dni trávili prispieť niečim aj ja.
V týchto receptoch som dokonca využila na dva spôsoby len jedno balenie, ktoré som si rozdelila na polovicu a vyšlo toho napriek tomu dosť veľa.
Ako prvé som upiekla tieto superrýchle tyčinky a potom som sa o niečo dlhšiu chvíľu "patlala" aj s košíčkami.



TYČINKY S BAZALKOVÝM PESTOM:


POTREBUJEME:
250g lístkového cesta (ale kľudne aj viac)
2PL bazalkového pesta
100g krémového syra
1 rozšľahané vajíčko

POSTUP:
Rúru si predhrejeme na 200°C.
Rozváľkáme si cesto na tenký plát (prípadne ak kúpite čerstvé, tento bod programu odpadá), ktorý následne pozdĺžne prerežeme na polovicu.
Pesto zmiešame s čerstvým syrom a natrieme ho na polovicu cesta, ktorú potom prekryjeme druhou polovicou.
Tento "sendvič" nakoniec krájame na 1cm tenké pásiky, ktoré potom zatočíme a ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a potierame vajíčkom.
Pečieme v rúre do bronzova (asi 15-20 minút).
Upečené tyčinky necháme vychladnúť na mriežke.

SLANÉ KOŠÍČKY:


POTREBUJEME:
250g listkového cesta
120g mozzarelly (prípadne mini mozzarellky - počet závisí od počtu košíčkov)
1 vajíčko
150g čerstvého syra
1 veľkú lyžičku chrenu (najlepšie čerstvo nastrúhaný)
sušené paradajky (nakrájané podľa počtu košíčkov, ale cca 12-15kúskov)
1PL lístkov tymianu
maslo na vymazanie formy

POSTUP:
Rúru predhrejeme na 180°C.
Vajíčko si zmiešame so syrom, chrenom a tymianom.
Cesto si rozvaľkáme a nakrájame na 12 (prípadne viac) štvorčekov, ktorými vystieľame otvory vo forme.
Vo forme cesto trochu popicháme vidličkou a vložíme kúsok mozzarelly.
Na každý kúsok potom lyžicou nalejeme trochu plnky a na vrch položíme kúsok paradajky.
Pečieme cca 15 minút, do zlatova.
Po upečení košíčky opatrne vyberieme z formy a necháme úplne vychladnúť na mriežke.



Dobrú chuť!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára