nedeľa 26. marca 2017

Lahodne s Ellou a priateľmi a jej banánovo-hrozienkový koláčik

...alebo, keď je kuchárska kniha taká skvelá, že máte pri čítaní chuť sa do nej jednoducho zahryznúť!
Také sú kuchárske knihy od Elly Woodward (a opakujem to doma vždy, keď niektorú z nich otvorím).


...uvarte si kávu, nohy na podnožku, prichádza dlhé čítanie na dobrú noc... alebo to preskrolujte dole na recept, ak nemáte čas.

Doma mám už celkom bohatú zbierku kuchárskych kníh a moji najbližší vedia, že jednoznačne najväčšiu radosť mi urobia kuchárskou knihou. 
Na  mojom blogu nájdete doslova len pár recenzií na cudziu kuchyňu a skôr sem tam spomeniem ľudí, ktorí ma svojím varením inšpirovali.
Medzi takých patrí aj Lahodná Ella.


Jej prvé kuchárske knihy som zachytila už minulý rok, keď k nám dorazili na pulty, no akosi som ich prehliadala, pretože som vedela, že jej varenie je zdravé a skoro celkom vegánske. 
Vegan nie som, (ani len vegetarián, aj keď prichádzam na to, že viacmenej ním začínam byť) a tak to išlo mimo mňa.
Okrem iného, tieto "zdravé knihy" mi pripadali vždy zložité a mala som pocit, že suroviny v nich nezoženiete, alebo za nimi musíte obehať celé mesto a vaša peňaženka sa vyprázdni hneď pri prvom nákupe.
Napriek tomu mi Elline knihy a blog ostali v povedomí. Rozhodla som sa pre ne úplne náhodne, skôr pudovo, že tie knihy proste chcem mať doma a snáď ich raz využijem. Potom však prišli Vianoce a prvé dve knihy sa objavili pod stromčekom a ja som sa do tej uplne prvej začítala... a strávila som v nej niekoľko večerov a uvedomila som si, že tie jedlá nie sú vôbec "nedostupné". 
Je to len o postoji. 

Ella pripravuje väčšinu jedál úplne jednoducho, priam primitívne (to myslím v tom najlepšom zmysle slova) a vždy z nich vyjde výsledok tak fantastický, že na to, že sú zdravé ani nepomyslíte, len vám po nich nie je ťažko a nebolí vás hlava.
Od Vianoc z nich varím doslova pravidelne, či už raňajky, sladkosti, ale aj večere, či hlavné jedlá.
Dovolím si povedať, že by som sa podľa jej kníh vedela stravovať každý deň.
Sú pestré, sýte, sladké, výdatné, slané, pestrofarebne krásne a najmä chutné. 
Mnohokrát v nich pospája ingrediencie, ktoré bežne používame a vytvorí niečo úplne iné, ale nesklame.

Jediné jedno jedlo, ktoré mi nesadlo bolo jej quinoa suši. Ale ja všeobecne suši neholdujem.
Taktiež si upravujem pomer citrónovej šťavy v niektorých jedlách, pretože som sa už naučila, že briti majú v obľube kyslejšie chute ako my.

No poďme konkrétne ku najnovšej knihe Lahodne s Ellou a priateľmi...


Je to jej najnovšia úúúplne čerstvá kniha, objavila som ju úplne náhodou v kníhkupectve doslova ešte teplučkú z tlačiarne, pár dní po vydaní. 
Keď moja mamka videla to prekvapené nadšenie v mojej tvári (podľa vydavateľstva mala totiž vyjsť až v máji), spravila mi radosť a už sme šli s knihou v objatí ku pokladni. 

Ďakujem, mami!

Kniha je v slovenčine (preložená s menšími pre mňa nevysvetliteľnými úpravami receptov, ktoré poznám v inom origináli z blogu, ale možno tie zmeny urobila do knihy Ella).
Tentokrát je venovaná aj podľa názvu spoločnému stolovaniu s blízkymi (pre 2 a viac ľudí), no kľudne aj na bežné varenie.
Má 287 strán, pevnú väzbu, je z kvalitného papiera, spracovaná je podľa môjho oka skvele, fotografie sú prekrásne a veľmi reálne, pohodové a nie sú prehnane "nastajlované", čo sa mi veľmi páči. 

Je rozdelená do kapitol na raňajky/brunch a potom ľahké jedlá, rôzne hostiny podľa krajín, kapitolu majú aj prílohy/šaláty a taktiež rôzne tematické párty
Nakoniec nechýba ani kapitola venovaná sladkostiam - tá u Elly nesmie chýbať.

Moje dojmy z receptov? 
Pár som ich z nej už vyskúšala - rôzne raňajkové recepty, smoothie, kari zeleninu, koláčik, šalát... všetky sa podarili a chutili nielen mne, ale aj mojim dvom chlapcom a rodine, či kamošom.

Mnoho receptov sa skvele navzájom kombinuje a dokážete pripraviť jedlo na akúkoľvek príležitosť, alebo ho zakomponovať aj do vašej bežnej kuchyne s mäsom, či inými potravinami, ktoré Ella nepoužíva.
V receptoch s múkou (Ella je bezlepkáč) ju môžete nahradiť špaldovou, alebo aj klasickou pšeničnou, alebo jedlá doplniť mliečnymi výrobkami - syrmi, jogurtom, či vajíčkami, orechové maslá môžete obmieňať tiež.
Pri receptoch sa dá veľmi improvizovať a výsledok stojí vždy za to. 
Ako vidieť z mojich slov, som jej stravovaním veľmi inšpirovaná a najmä povzbudená, že fráza "zdravo a HLAVNE chutne (a aj jednoducho)" naozaj funguje!


BANÁNOVO-HROZIENKOVÝ KOLÁČIK

Na záver tu mám koláč, ktorý som pripravila na dnes ako nedeľný dezert.
Jedným dychom môžem povedať, že je zo samých zdravých surovín, neskutočne sýty, sladký a ideálny ku horkej nedeľnej káve.

POTREBUJEME:
4 prezreté banány
300 g pomletých ovsených vločiek
360 g jablkového pyré - výživy
2 PL kokosového oleja
3 ČL škorice
1 ČL vanilkového extraktu
4 PL kokosového cukru
150 g hrozienok
2 PL chia
krém:
2 prezreté banány
8 datlí (alebo 4 medjool)
1 ČL vanilkového extraktu
2 PL kokosového oleja
2 PL mandľového masla
1/2 ČL škorice + na posyp
sušené banány na ozdobu

POSTUP:
V miske si rozmixujeme banány, jablkové pyré, kokosový olej, vanilku, cukor a primiešame škoricu, vločky a chia semienka.
Nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme 50 minút v rúre predhriatej na 200°C (áno, kľudne aspoň tak dlho a aj dlhšie ak treba -  vyskúšajte špáradlom).
Po upečení necháme vychladnúť vo forme a pripravíme si krém rozmixovaním všetkých uvedených ingrediencií.
Krém natrieme až na vychladnutý koláč a ozdobíme sušenými banánmi, prípadne štipkou škorice.



...p.s.: neviem sa dočkať, kedy dostanem poslednú Ellinu "miniknihu" o smoothies a šťavách a dúfam, že tieto štyri knihy nebudú jej posledné!

U mňa na blogu môžete nájsť ešte starší recept od Elly na batatové brownies


2 komentáre:

  1. mňam mńam ten vyzetrá super ! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem, keby si vedela ako super aj chuti! ;) velmi dobry kolacik, jeden z najchutnejsich zdravych kolacov co som jedla :)

      Odstrániť