sobota, 29. apríla 2017

RAŇAJKY NA VÍKEND: TOFU praženica









Krásne víkendové ráno!

...mali ste už raňajky?
Ak nie, mám tu pre Vás nový inšpiratívny recept!










Najčastejšie víkendové raňajky sú u nás praženice
Väčšinou klasické - vajíčka, prípadne "drožďovka", čo je viac-menej tiež praženica. 
Sme dosť veľkými milovníkmi vajíčok, doslova by som si dovolila nazvať nás "vajcožrútmi", pretože dokážeme za týždeň kľudne spotrebovať aj 20 vajec - čo za starých čias bola u nás doma dávka aj na mesiac. 
V poslednej dobe sa to však takto rozbehlo a vajíčka sú pre nás niečo ako chlebík - nikdy sa neprejedia - keď už doma "nič" nemáme, siahneme po vajíčkach a možností ich prípravy a použitia je teda neúrekom.

No aby som neodbočila, ako som spomínala nedávno, snažím sa do nášho jedálnička prepašovať sem tam niečo veg(etari)ánske a spoznávať popri tom aj nové chute.
Tentokrát sme vyskúšali vegan - praženicovú verziu a veru, bola super, taaakmer na nerozoznanie od klasickej, resp. ak niekto vajíčka nemôže, lebo je alergický, tak myslím, že toto je skvelá voľba.



TOFU PRAŽENICA
Táto praženica je spestrená ešte farebnou zeleninou, takže aj na pohľad je to veľmi chutné jedlo.
Namiesto papriky môžete použiť napríklad aj cherry paradajky, či šampiňóny, alebo použiť zväzok jarnej cibuľky namiesto klasickej, prípadne prihoďte nasekanú chilli. 
Chuťovo najneutrálnejšie tofu je biele, ale skvelé je aj lahôdkové, či údené, alebo iné obľúbené. Improvizácii sa tu medze nekladú...


POTREBUJEME:
2 balenia tofu (spolu 400 g)
1 veľká cibuľa
1 červená paprika
sójová omáčka
1 ČL kurkumy
šťava z citróna
soľ
mleté čierne korenie
1 balenie sušeného droždia 
nasekaná pažítka
olivový olej

POSTUP:
Cibuľu a papriku si nakrájame na kúsky - podľa chuti - buď na drobno, alebo na hrubo - my máme radi v praženici chrumkavú zeleninu.
Nkrájanú zeleninu si opečieme asi na lyžici olivového oleja v panvici.
Keď je už zlatistá, pridáme droždie, kurkumu, pažítku,  sójovku (podľa chuti) a rozdrobené tofu - kľudne aj mix spomínaných druhov.
Dôkladne premiešame, aby sa tofu spojilo s chuťami a chvíľu opekáme.
Na záver dochutíme soľou, korením, prípadne citrónom a podávame s pečivom, alebo ražným chlebíkom.










Dobrú chuť a krásne víkendové dni!

Tentokrát bude víkend o deň dlhší, čo je úplne super!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára