štvrtok, 27. apríla 2017

Špargľové placky so šunkovo-bylinkovým krémom










Špargľa je fantastická zelenina a momentálne ju nájdete na trhu a v každom dobrom obchode!

Tento recept vám ukáže, že aj špargľa sa dá spracovať s minimálnym odpadom.










Toto jedlo som varila už pred rokom, niekedy v takomto období, keď prišla do obchodov a na trhy prvá špargľa, no akosi na blogu nedostalo miesto, lebo som naň zabudla a čas bežal, no a keď som si spomenula, špargľu by ste v obchodoch hľadali už samozrejme zbytočne.

Je to veľmi prosté, no zaujímavé jedlo práve preto, že sa v ňom využíva tá časť špargle, ktorú inokedy najmä šékuchári odsúvajú bokom, prípadne vyhadzujú.
Veľmi ma to oslovilo a hneď som to skúsila, pretože u nás doma rôzne placky, fašírky, či lievance a podobné výtvory nájdete veľmi pravidelne.
Výsledok bol samozrejme super a tak som sa rozhodla, že patrí aj sem!


ŠPARGĽOVÉ PLACKY SO ŠUNKOVO-BYLINKOVÝM KRÉMOM

POTREBUJEME:
250 g zelenej špargle - spodná (nie drevnatá!) časť a šupky - špičky si nechajte na ozdobu rizota, či do šalátu
200 g múky - môže byť špaldová, klasická, celozrnná, či kľudne aj mleté ovsené vločky, alebo zmes
2 vajíčka 
100 g bieleho jogurtu
150 ml mlieka
1/2 prášku do pečiva
olivový olej
mleté čierne korenie
soľ

šunkovo-bylinkový krém:
100 g šunky (ideálne údené mäsko)
30 - 50 g slnečnicových semienok
125 g krémového syra, prípadne kyslej smotany
1 hrsť nasekanej petržlenovej vňate
mleté čierne korenie
soľ

POSTUP:
V prvom rade si pripravíme krém, ktorý budeme podávať k plackám.
Jednoducho rozmixujeme všetky uvedené suroviny na hladký, prípadne hrudkovitý krém, ak máte radi kúsky šunky, či byliniek.
Odložíme do chladničky.

Špargľu si nakrájame na menšie časti a uvaríme v jemne osolenej vode do mäkka - cca 10 minút.
Zlejeme, trošku vyžmýkame, rozmixujeme na hladký krém a necháme vychladnúť.
Krém si zmiešame s jogurtom, mliekom a žĺtkami, ktoré oddelíme od bielkov.
Nakoniec vmiešame múku premiešanú s kypriacim práškom a ochutíme soľou a korením.
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a opatrne ho zamiešame do pripraveného cesta.
Panvicu si veľmi jemne potrieme olivovým olejom a lyžicou tvoríme placky, ktoré opekáme do zlatista.





Ak má panvica nepriľnavý povrch, môžete ich skúsiť opekať aj nasucho - mne sa to vo väčšine prípadov osvedčilo, že "vysmážanie" na súvislej vrstve oleja je zbytočné.


Podávame s pripraveným krémom.


Dobrú chuť!

p.s.: Mnoho iných receptov na placky, fašírky, či lievance nájdete na tomto blogu, keď si vpravo vo vyhľadávači zadáte jeden z týchto názvov. 😉

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára