piatok 2. decembra 2011

Ó, tak dobrý koláč!

Áno, tento americký koláč má svoj originálny názov "Osgood pie", ktorého prvá časť názvu vznikla zo slovného spojenia "oh, so good!" a názov je, veru, opodstatnený!
Tento koláč je fakt "táááák dobrýýýý", chute sú veľmi vyvážené... oriešky vedú rozhovor s hrozienkami a kyslou smotanou a zároveň vytvárajú spolu so snehom z bielkov nadľahčený chuťový zážitok navoňaný klinčekmi, škoricou a muškátovým orieškom... :)
Skúste ho a tiež si "ó, tak dobre" povzdychnete... ;)))



INGREDIENCIE: 
CESTO:
1 hrnček polohrubej múky
štipka soli
110 g studeného masla, pokrájaného na menšie kúsky
NÁPLŇ:
2 vajcia, bielky a žĺtka oddelene
¾ hrnčeka krupicového cukru
¼ hrnčeka polohrubej múky
štipka mletého muškátového orieška
½ lyžičky mletej škorice
štipka mletého klinčeka
štipka soli
1 lyžička kakaa
1 hrnček kyslej smotany
3 PL roztopeného masla
2 PL jablčného octu
1 hrnček mletých orechov (ja som použila lieskovce)
½ hrnčeka hrozienok

POSTUP (koláčová forma s priemerom 26-28cm):
Na dosku preosejeme múku so soľou a pridáme maslo s 2 PL studenej vody. Vypracujeme hladké cesto, z ktorého vytvoríme bochníček a zabalený v potravinovej fólii ho vložíme na 2 hodiny do chladničky.
Rúru si predhrejeme najprv na 200°C. 
Rozváľame cesto na tenký plát a vyložíme ním formu. Cesto vo forme ešte popicháme vidličkou a zapečieme 15 minút. Necháme ho trošku vychladiť, kým do neho vlejeme náplň.
Na náplň si najprv vyšľaháme bielky do polotuha a potom do nich pomaly zašľahávame cukor. Tuhý sneh ešte rozmiešame s rozšľahanými žĺtkami.
V mise zmiešame preosiatu múku s koreninami, soľou, kakaom a striedavo do suchej zmesi zamiešame kyslú smotanu a vaječnú zmes. Nakoniec primiešame roztopené maslo, jablčný ocot, oriešky a hrozienka.
Naplníme mierne vychladnutý predpečený korpus a vložíme do vyhriatej rúry na 200°C prvých 5 minút. Potom teplotu znížime o 20°C a pečieme ešte 30-40 minút, kým náplň stuhne, ale nesmie byť vysušená, skôr vláčna.
Upečený koláč necháme chladiť približne 2 hodiny.
...potom už len vychutnávame :)

Zdroj: Kniha z edície Apetit: Koláče



2 komentáre:

  1. Ten vypadá naprosto luxusně :) A to jsem dneska louskala oříšky na Vánoce, asi budu muset přidat, aby vystačily i na tenhle koláč :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Meg, veru oplati sa, velmi dobry kolacik to je :)

    OdpovedaťOdstrániť