streda, 14. decembra 2016

Plnené špaldové žemličky

Už to aj u nás vonia po perníkoch, vanilke, či orieškoch, no kým sem pridám pár tipov na tohoročné pečenie, mám tu recept na tieto špaldové žemličky plnené na slano.


Pripravujú sa veľmi jednoducho a skvele sa hodia k punču počas dlhých zimných večerov s rodinou, či priateľmi a zvyšné si kľudne pribaľte do práce, či do školy na desiatu.



POTREBUJEME na 12 kúskov):
500 g špaldovej múky
300 ml mlieka
50 ml oleja
1 balenie sušeného droždia
1 kopcovitá ČL soli
1 ČL cukru
náplň:
100-150 g pikantnej salámy (klobásky) nakrájanej na drobné kocky
1 menšia cibuľa nakrájaná na drobno
1 bochníček mozarelly (prípadne iný výraznejší syr)
obľúbené bylinky
mleté čierne korenie
1 vajíčko
ľan na posypanie





POSTUP:
V teplejšom mlieku si rozmiešame droždie s cukrom a necháme 5 minút podkysnúť.
Do misky si preosejeme múku so soľou a pridáme pripravený kvások a olej.
Vymiesime si hladké cesto a potom ho necháme v miske vymastenej olejom prikryté odpočívať asi 1,5 hodiny na teplom mieste.
Dovtedy si pripravíme plnku.
Salámu/klobásku a cibuľu si opražíme na malom množstve oleja a dochutíme korením a bylinkami (tymian, oregano, rozmarín...).
Potom odstavíme a necháme vychladnúť.
Mozzarellu si nakrájame na 12 kúskov.
Vykysnuté cesto si rozdelíme na 12 rovnakých bochníčkov.
Z každého si vytvoríme placku a pridáme asi lyžicu pikantnej zmesi a kúsok syra.
Každú žemľu dôkladne uzavrieme a položíme na plech vyložený papierom na pečenie spojom dole.
Rúru vyhrejeme na 200°C a zatiaľ ešte necháme žemličky kysnúť na plechu pod utierkou.
Pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme ľanom. 
Pečieme približne polhodinu - do zlatohneda.



A ako Vy? 
Už tiež vypekáte ako o život? 😊
Pár tipov na naše obľúbené koláčiky nájdete na konci aj v tomto poste s receptom na tvarohovú vianočku.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára