sobota, 17. decembra 2016

VIANOČNÉ KOLÁČIKY 2016 - Perníčky

Dnes sme mali taký oddychový deň, večer sme pri krémovom likéri (recept na jeden veľmi chutný likér nájdete aj tu) ozdobili stromček a domácnosť, upratané je tiež takmer všetko, takže budúci týždeň bude dúfam oddychový a ostane nám už len pripraviť pár jedlých darčekov pre našich najbližších.
Včera som dopiekla posledné koláčiky pre tohoročné Vianoce a polovicu som dokonca už aj nafotila, tak vám ich konečne môžem ponúknuť ešte v predstihu.
Ak sa vám nejaké zapáčia, tak ich dokonca stihnete aj veľmi rýchlo pripraviť v priebehu posledného predvianočného týždňa.

Ako prvé tu mám pre vás klasické perníčky
Aj celkom rýchlo po upečení zmäkli a recept sa mi páči najmä preto, že ich nie je také horibilné množstvo (ako obvykle) a tak ich nebudeme dojedať ešte aj v marci, ale nimi len dozdobíme podnos s koláčikmi, pretože k Vianociam jednoducho patria ako kapustnica a ryba so šalátom.




POTREBUJEME:
250 g hladkej múky (môžeme ju namixovať, alebo aj celkom nahradiť hladkou špaldovou)
125 g práškového cukru
1 PL kakaa
1/2 ČL jedlej sódy
2 PL medu
1 PL masla
1 PL rumu
1 vajíčko + 1 na potretie
2 ČL perníkového korenia (ja som namiešala domáce zo škorice, klinčeka, badiánu, nového korenia, zázvoru a kardamónu - pomer podľa chuti, no prevažovala škorica a klinček)

POSTUP:
Cesto si pripravíme deň vopred.
V miske si zmiešame suché ingrediencie a zapracujeme vajíčko, med, maslo a rum.
Cesto sa trošku náročnejšie spracuje, ale nakoniec poslúchne a bude držať pokope.
Ak by sa lepilo, tak jemnúčko prisypte múku, ale fakt len v nevyhnutnom prípade, potrebuje trpezlivosť.
Po spracovaní ho zabalíme do fólie a odložíme do druhého dňa do chladničky. 
Na druhý deň ho na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 4 mm a vykrajujeme obľúbené tvary.
Uložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie v miernych rozostupoch, lebo perníčky trošku narastú.
Nakoniec ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rúre predhriatej na 180°C asi 6 minút (prípadne minutku dlhšie, do farby).
Po upečení necháme vychladnúť a uskladníme v uzavretej nádobe. 


Perníčky nie sú tvrdé ako kameň, ale ani úplne mäkučké (ak chcete také, pridajte k nim do krabičky aj kúsok jablka) a skvele sa s nimi pracuje napríklad pri zdobení, alebo ich môžete použiť ako dekoráciu na cupcakes, alebo vianočnú tortu, či prípravu perníkovej chalúpky.



Zdroj: GURMET

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára