nedeľa, 18. decembra 2016

VIANOČNÉ KOLÁČIKY 2016 - Makové hviezdičky s ríbezľovým lekvárom

Medzi moje obľúbené koláčiky počas Vianoc patria linecké koláčiky, či iné podobné krehké pečivo zlepované džemom. 
Je to taká klasika, čo na našom vianočnom stole počas môjho detstva hádam nikdy nechýbala.

---

Ak máte chuť na klasické linecké koláčiky s bieločokoládovou polevou, môžete kliknúť aj sem, no ak chcete ich cesto zjemniť mandľami a naplniť ich citrusovým džemom, tu ich nájdete. 
Pre spestrenie klasiky pridajte do krehkých koláčikov napríklad kokos a kakao, ako v tomto recepte z minulého roka, no zaujímavou chuťou prekvapíte, ak do krehkých koláčikov pridáte namiesto klasických orieškov arašidy a naplníte ich krémom so slaným karamelom podľa tohto receptu.

---

Tieto hviezdičky nie sú klasické linecké pečivo, ale sú im dosť podobné, krehučké, poriadne makové a neskutočne maslovééé!










POTREBUJEME:
100 g mletého maku
100 g mletých mandlí
250 g hladkej múky
170 g masla
1 balenie vanilkového cukru
125 g cukru
1/2 ČL kypriaceho prášku
1 vajíčko
práškový cukor na posypanie
náplň:
ríbezľový, ale skvelý je aj malinový džem





POSTUP:
V miske si zmiešame suché ingrediencie a potom ich prstami prepracujeme s maslom.
Nakoniec pridáme vajce a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme aspoň hodinu odpočívať.
Cesto si následne vyvaľkáme na hrúbku 3 mm a vykrajujeme hviezdičky.
Koláčiky ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180°C asi 10 minút (sledujeme okraje, aby sa nepripiekli).
Po upečení necháme vychladnúť a zlepujeme ríbezľovým džemom.
Ak máte chuť, zasypte ich práškovým cukrom.


Najlepšie sú, keď ich necháte pár dní vo vzduchotesnej nádobe odležať.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára