sobota, 4. februára 2017

RAŇAJKY NA VÍKEND: Drožďovka


Vždy, keď je to možné, stolujeme všetci traja spolu.
Jediné rána, ktoré trávime všetci spolu pri stole sú cez víkend a veľmi si ten čas vychutnávame.
Rozhodla som sa z času na čas (možno aj pravidelnejšie) pridávať také krátke príspevky na spestrenie takýchto chvíľ. 
Nebudú to žiadne špeciality, ale naše obľúbené ranné jedlá.

Tentokrát to však tak trochu "špecialita" bude. 

Je to veľmi kontroverzné jedlo a ja sama som si k nemu cez tú arómu v detstve najskôr musela nájsť cestu, avšak láska k nemu prišla po prvom ochutnaní a odvtedy si toto jedlo pripravujem viacmenej pravidelne.
Sú to najobľúbenejšie raňajky môjho muža a veľmi chutia od prvého momentu aj nášmu synovi.


Drožďovka, čiže praženica s droždím je jedlo, ktoré mnohí ľudia na prvý čuch zavrhnú (droždie má dosť výrazný zápach, ale to aj rôzne plesňové syry, či ryby, alebo len obyčajná cesnaková nátierka a aké sú to delikatesy!). 
Aj tomu rozumiem, pretože aj my vetráme byt až do obeda, niekedy aj do večera, ale stojí to za to.
Príprava je veľmi jednoduchá a keďže sobota je hlavne o rodinnej pohode, je mi ukradnuté, že nepôsobí naša domácnosť "vyžehleným dojmom".
Časom sa na to zvyknúť dá a vôbec to nie je tak nepríjemné.
Tak ak máte odvahu a chuť (ktorá rozhodne stojí za vyskúšanie), tak poďte na to!

DROŽĎOVKA, alebo praženica s droždím

POTREBUJEME (pre 3-4 osoby):
1 veľkú cibuľu
minimálne 1 kocku čerstvého droždia (aj 2-3 ak máte odvahu)
6 vajec (aspoň 2 vajíčka na hlavu)
kyslé uhorky
1 veľká PL horčice 
1 PL oleja
mleté čierne korenie
soľ
petržlenová vňať na ozdobu

POSTUP:
Očistenú cibuľu si pokrájame nadrobno a opečieme ju na panvici s olejom do zlatista.
Pridáme rozdrobené droždie a opekáme, kým sa neroztopí a znovu nezačne zrážať (vtedy sa uvoľňuje ten výrazný zápach, nezľaknite sa).
V ďalšom kroku pridáme vajíčka rozšľahané s horčicou a soľou, prípadne korením a miešame, kým sa nevytvorí mäkká praženica.
Odstavíme a vmiešame nadrobno nakrájané kyslé uhorky (podľa chuti a veľkosti - asi 2-3 kusy).


Podávame posypané nasekanou petržlenovou vňaťou a najlepšie čerstvo mletým čiernym korením (niekto prisypne aj sladkú mletú papriku) s pečivom, chlebom, vidličkou, na chlebe, či na tanieri... ako len chceme a vychutnávame si spoločné chvíle.

Tak dobrú chuť a krásne ráno!

p.s.: Čo najradšej raňajkujete Vy?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára