utorok 21. marca 2017

Pesto z reďkoviek so slaninkou a hráškom


Táto zima bola naozaj čarovná (konečne sneho-biela!), ale jar je jar a nová sezóna je už pred dverami.
Včera prišla jar aj oficiálne a mne sa už začína zelenať v mysli a voňať pod nosom. 
Milujem to!
Tentokrát tu mám recept z môjho archívu a je to ideálne jarné jedlo. 
Hlavnú rolu má reďkovka, ktorá je jednou z prvých sezónnych dobrôt a o chvíľu vyraší aj zo zeme v našich záhradách. 
Zaujímavosťou však je, že tentokrát nevyužijeme len tie krásne ružovučké guľky ale aj listy!
Možno sa vám zdajú na dotyk pichľavé, zvädnuté a bez chuti, automaticky letia do koša, no skrýva sa v nich presne tá istá chuť ako v buľvách a dokážete z nich vyčarovať hotové jedlo, takže tentokrát nevznikne žiaden odpad (teda len tá gumička, čo ich drží pokope).

V obchodoch vyberajte reďkovky, ktoré majú čo najčerstvejšie nezvädnuté listy - podľa toho viete, že budú aj tie guľaté časti chutnejšie a chrumkavejšie. Ideálne sú z trhu.

CESTOVINY S PESTOM Z REĎKOVKY

POTREBUJEME:
Pesto:
1 zväzok reďkoviek - listy
50 g strúhaného parmezánu
50 slnečnicových semienok
menší zväzok bazalkových listov
1-2 strúčiky cesnaku
5 PL olivového oleja

250 g menších cestovín
100 g hrášku
60 g prerastanej slaniny
30 g slnečnicových semienok
zväzok reďkoviek - buľvy
tymian
strúhaný parmezán
olivový olej
soľ
mleté čierne korenie

POSTUP:
Cestoviny si uvaríme podľa návodu a 5 minút pred koncom varenia pridáme hrášok.
Hrnček vody si pred dovarením odoberieme.
Kým sa varia, pripravíme si pesto rozmixovaním všetkých uvedených surovín (listy reďkoviek dôkladne umyjeme).
Môžeme priliať ešte trochu vody z cestovín -  kvôli tomu pesto soľou dochutíme až na úplný záver mixovania, pretože voda z cestovín je už slaná.
Slaninu a reďkovkové buľvy si nakrájame na drobné kúsky a opečieme ich na lyžici olivového oleja spolu so slnečnicovými semienkami do zlatista.
Ochutíme korením, tymianom a premiešame s pripraveným pestom.
Nakoniec pridáme scedené cestoviny s hráškom a podľa potreby ešte osolíme.
Premiešame a podávame posypané strúhaným parmezánom.


Malý tip na záver: Ak chcete zachovať dlhú chrumkavosť guľatých častí, hneď po nákupe ich doma otrhajte a vložte do misky s vodou. Listy môžete udržať pri dlhšom živote rovnako, ale myslím, že je lepšie ich spotrebovať čo najskôr.

3 komentáre: