Posledné číslo Apetitu je venované muffinom a ja som človek, ktorý ma s muffinmi veľmi dobrý vzťah. S akýmikoľvek, sladkými, či slanými. A ten vzťah spočíva v tom, že keď sa mi v krátkej dobe pred očami mihá veľa muffinových receptov, tak začnem pociťovať veľkú potrebu upiecť aspoň jedny... no potom chcem piecť ešte jedny a najradšej by som ich upiekla všetky a naraz! Kľudne by som venovala pečeniu muffinov aj celý deň!
A potom samozrejme ochutnávaniu kombinácií jednotlivých príchutí... až by som sa sama premenila na jeden obrovský muffin! ...už od neho nemám ďaleko, takže moje predstavy radšej ostanú len predstavami. :)))
Z Apetitu som si vybrala tieto, pretože citrónové s makom mám veľmi rada. Moje nevyzerali tak krásne nafúknuto ako v časopise na obrázku a chcela by som zistiť, prečo...? No chutili výborne a ešte s domácim lemon curd-om, ktorý mi tiež ostal riedky, skôr ako omáčka a hľadám dôvod prečo... ? :(
Nuž ale v mojej "pečkárskej" nedokonalosti, mi ich svieža citrónová chuť vynahradila nespokojnosť z nedostatkov. :)
INGREDIENCIE (12muffinov - mne vyšlo 15 a toto je moja trošku obmenená verzia tej Apetitovej):
200g hladkej alebo polohrubej múky
80g celozrnnej múky
100g krupicového, alebo trstinového cukru
60g maku
2 lyžičky jedlej sódy
1/2 lyžicky soli
1 lyžička prášku do pečiva
2 vajcia
250g kefíru, acidofilného mlieka
60ml slnečnicového oleja
125 ml citrónovej šťavy (+ ďalšia na poliatie pri konzumácii ak máte chuť)
2 lyžice citrónovej kôry
lemon curd (veganský):
1/4 šálky studenej vody
1/2 šálky cukru
3 PL kukuričného škrobu
1/4 šálky citrónovej šťavy
2 PL citrónovej šťavy
štipka soli
POSTUP:
Rúru zahrejeme na 200°C. V jednej miske zmiešame suché prísady a v druhej (väčšej) vyšľaháme mokré, vrátane citrónovej kôry.
Do vlhkej zmesi jemne, zľahka vmiešame zmes suchú a hotovou nadýchanou zmesou plníme papierovými košíčkami vyloženú (alebo ak nemáme papierové košíčky vymastenú a múkou vysypanú) muffinovú formu. Každý košíček asi do 2/3 alebo aj 3/4. Pečieme 20 minút, kým nevyjde špajdla suchá s malými odrobinkami a povrch je krásny lesklý nahnedlý.
Necháme vychladnúť a podávame pokvapkané citrónovou šťavou, alebo lemon curd-om.
postup pre prípravu lemon curd:
V studenej vode rozmiešame kukuričný škrob a cukor a štipku soli, kým sa škrob nerozpustí. Zmes povaríme, kým začne bublinkovať, stiahneme plameň a varíme do zhustnutia ( ja som asi nebola dosť trpezlivá a preto mi ostala zmes riedka :( ). Hustú zmes nalejeme do nekovovej misky a vmiešame citrónovú šťavu s kôrou, premiešame a necháme vychladnúť.
Z tohto množstva vychádza asi jeden 250ml pohárik, do ktorého zmes nalejeme a skladujeme v chladničke maximálne 3 týždne.
...s Lemon curd si to môžeme uľahčiť aj kúpou hotového, v tescu, alebo v M&S :)
Tak tu sú na ukážku...
...takto ubúdajú pri fotení (veď aj fotograf musí spoznať svoje objekty:) )...
...a tu sú ešte muffinové útroby s LC - prelivom...
... svieži citrón a zemitá chuť maku, skvelá kombinácia!
No teda , aj sa na ne chystám...veľmi vydarené číslo APETIT. MIlujem kombináciu maku a citronov.
OdpovedaťOdstrániťKrásne
su vyborne, vlastne uz nie su,lebo sme ich pojedli :))) ja chcem vyskusat este tie gastanove a cernicove :)
OdpovedaťOdstrániťveľmi zaujímavé muffinky, a ten veganský lemon curd určite vyskúšam :)) veľmi sa mi páči štýl, akým píšeš svoje recepty :))
OdpovedaťOdstrániťtolko chval.. juuj, zacinam sa hanbit :)
OdpovedaťOdstrániť