Vlastne väčšinou, keď sa ma môj muž opýta, že ako mi to chutí, tak odpoviem len "v pohode...", ale jedli ste už tresku s omáčkou, ktorej základom je Aglio e olio (táto omáčka je mimochodom jedna z najlepších vecí, čo sa dostala do mojich úst!!!)? ...nevedela som sa nabažiť chutí!
Priznávam, ryby jem málokedy. Musím mať na ne vyslovene chuť a už, keď tá chuť príde, tak na poslednom mieste je chuť na klasické rybie filé.
Popravde, tá rybacia verzia sa mi ani neviem kedy prejedla a aj pri písaní o tom mám zmiešané pocity.
Na druhej strane, milujem okorenenú rybu osmahnutú len tak, na masle... vlastne nepoznám lepšiu možnosť, ako si vychutnať rybacinu.
Toto jedlo je však obohatené o pár ďalších dokonalých ingrediencií, ktoré aj z obyčajnej tresky robia chuťový zážitok. Vlastne zmes cesnaku a olivového oleja, doplnená ohnivou chilli papričkou a prekrásne voňavou petržlenovou vňaťou je ohňostrojom jedinečných chutí akéhokoľvek jedla, ktorému robí spoločnosť... :)
Skvelým chuťovým aj estetickým doplnkom tohto jedla bol krásne zelený hrášok, ktorý má jedinečnú vlastnú chuť a bol preto uvarený len v jemne osolenej vode.
Bodkou na záver bola tradičná príloha v trošku netradičnejšom kabáte... klasické zemiakové pyré, zapečené so sezamovou čiapočkou :)
Mne by úplne stačil aj hrášok, no keď máte doma chlapa, tak kúsok ryby mu akosi nedodá toľko energie (ani počas oddychovej nedele, lebo toto bol hlavný chod nedeľného obeda, ktorý som spomínala pri predchádzajúcej polievke:)), ako poriadny zemiak :)))
INGREDIENCIE:
500g tresky
morská soľ
4PL smotany
400g mrazeného hrášku
Aglio e olio: 8PL olivového oleja
2 rozdrvené sušené chilli papričky
6 strúčikov cesnaku nakrájaných na plátky
hrsť petržlenovej vňate
Zemiakové pyré: 800g zemiakov
250ml teplého mlieka
3 PL masla
1 žĺtok
sezam, soľ
POSTUP:
1. Zemiaky si uvaríme klasicky v osolenej vode. Po uvarení vodu zlejeme a prilejeme teplé mlieko a pridáme maslo. Premiešame a rozmixujeme na hladké pyré. Necháme trochu vychladnúť a primiešame žĺtok. Vymastíme a strúhankou si vysypeme zapekaciu misku, asi 20x20cm a pyré nalejeme a uhladíme povrch, ktorý posypeme súvislou vrstvou sezamu. Zapekáme asi polhodinu pri 180°C, do zlatava.
2. Pripravíme si Aglio e olio, čiže vo väčšej panvici na rozohriatom oleji si minútku osmažíme plátky cesnaku a chilli. Prihodíme petržlenovú vňať a ešte 10 sekúnd prehrievame, pridáme jemne osolené kusy ryby a opekáme prikryté z každej strany asi 2-3 minúty. Na záver podlejeme smotanou, ktorú necháme prehriať.
3. Hrášok si uvaríme v osolenej vriacej vode, trvá to asi 5 minút, ...no a máme hotovo! :)
4. Ja som sa rozhodla servírovať to takto...
Detail
Odporúčam nielen rybu, ale aj hrášok preliať smotanovou omáčkou... a prajem Dobrú chuť!
mnam mnam. v jednoduchosti chuti je krasa. toto by mi isto velmi, velmi chutilo.
OdpovedaťOdstrániťAnetka urcite by ti to chutilo,lebo to bolo vazne perfektne :)..sak skus a ochutnaj :)
OdpovedaťOdstrániťuuu, treska, treska - mňami :) a s hráškom..mňamiii - že by tip na víkendovú večeru? merci :))
OdpovedaťOdstrániťandrejka nie je zaco :),je to lahky obedik,ci vecera, fakt mnamka, len trosku pikantne s tou chilli paprickou ;)
OdpovedaťOdstrániť