streda, 14. septembra 2011

Lyžicovník s hruškami

...alebo keď ingrediencie pridávame lyžicou.
Posledné dni, keď sa jeseň len ťažko pokúša odtlačiť leto, už na nás lákavo volajú recepty z jabĺk, hrušiek, či sliviek, no a u nás sa žiaľ tento rok týmto druhom ovocia veľmi nedarilo.
No našťastie máme "kompótové" zásoby z minulých rokov a chuť je takmer identická. Tak som neodolala a tento recept ma lákal odvtedy, čo som ho prvý krát zahliadla... 
Nuž neodolala som tentokrát, veď musím nejako privolať jeseň, keď nevládze sama bojovať s nekonečným letom! :)
Typické pre tento koláč je spomínané "lyžicovanie", čo mi vyhovuje viac ako boj s presným vážením. :)


INGREDIENCIE (dôležitá pomôcka je polievková lyžica):
3hrušky
7 lyžíc hrubej múky
1 lyžica kakaa
8 lyžíc mlieka
4 lyžice cukru
2 lyžice roztopeného masla
1 vajce
1/2 sáčku prášku do pečiva
tuk na vymastenie formy a strúhanka na vysypanie

Posýpka: 100g práškového cukru
                 100g polohrubej múky
                 2 lyžice roztopeného studeného masla


POSTUP:
Vopred sa ospravedlňujem za tú posýpku, no tá bola v recepte uvádzaná v hmotnostných jednotkách, ale môžete si to "odlyžicovať" pre dokonalý lyžicový efekt :)... no vráťme sa k postupu:
Rúru si predhrejeme na 180°C. 
Hrušky si očistíme, olúpeme a vykrojíme časť s jadierkami. Ja som si túto časť postupu pri kompótových hruškách uľahčila, lebo som to mala pripravené.
V miske zmiešame múku, kakao, prášok do pečiva a cukor. Pridáme mlieko, vajce, maslo a vymiešame hladké cesto, ktoré následne nalejeme do vymastenej a vysypanej formy s priemerom asi 24-26cm.
Na povrch cesta naukladáme polovice hrušiek reznou stranou dole. 
Pripravíme si posýpku dôkladným zmiešaním surovín a nasypeme ju rovnomerne na povrch cesta s hruškami. 
Bude to poctivá vrstva, ale tá chuť posýpky je na koláčoch tohto typu jedna z kľúčových, takže odporúčam použiť klasické maslo a nie žiadne rastlinné tuky!
Pečieme 30-40 minút, kým posýpka dostane zlatavý farebný nádych. 
Po upečení necháme vychladnúť a môžeme podávať s kopčekom vyšľahanej neosladenej smotany :)))



Takto vyzeral v celku... ja som mala príliš veľkú formu (28cm) a pripadal mi koláč veľmi nízky, tak preto odporúčam menšiu veľkosť formy :)



A detailnejšia bodka nedeľného menu...


:).

6 komentárov:

  1. Klasika je nadherna, tak ako aj tento kolacik. Mnaaaaaaam, taketo milujem

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Adrianka, presne tak, tradicne kolace s posypkou vonajucou maslom nemaju konkurenciu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Joooj, opat jeden paradny hruskovy,urcite na neho este dojde, lebo muzicek zase nakupil kopec hrusiek...:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. veru lucka, fajnovy bol, odporucam dat hrusiek kludne aj trosku viac :)

    OdpovedaťOdstrániť