pondelok, 12. marca 2012

Treska so sladko-pikantnou mrkvou

Teraz trochu zdravej kuchyne... :)
Asi najčastejšia ryba, ktorá sa u nás na tanieri vyskytuje je treska - fajná, dostupná rybka s bielym mäskom, ktorá síce nepatrí medzi najväčšie rybie delikatesy, ale ako ryba splní svoj účel a je pripraviteľná na milión spôsobov.
Jeden z nich som našla aj v poslednom čísle Apetitu, trochu som si ho "zdomácnila" pretože niektoré ingediencie doma nemám, ale výsledok bol pozitívny a napriek tomu, že toto jedlo je trochu ľahšie/zdravšie, môj muž, inak verný mäsožravec, si ho vychutnal tiež a to je pre mňa najdôležitejšie. :)



INGREDIENCIE (pre 2 osoby):
treska:
2 rozmrazené filety tresky
1/2PL nasekanej čerstvej mäty
2 strúčiky cesnaku prelisované
1 sušená chilli paprička rozdrvená
morská soľ
100ml olivového oleja
1PL citrónovej šťavy
2PL petržlenovej vňate
1/2PL trstinového cukru
mrkva:
250-300g mrkvy očistenej a nakrájanej na pozdĺžne plátky
2PL olivového oleja
1ČL celej rasce
1/2ČL chilli pasty


POSTUP:
Mätu, cesnak, soľ a chilli papričku si zmiešame a prilejeme olivový olej - touto zmesou prelejeme filetky a necháme ich marinovať aspoň 2 hodinky v pekáčiku alebo zapekacej miske.
Rúru si predhrejeme na 180°C a ryby v nej pečieme cca 30 minút.
Kým sa nám pečú ryby, pripravíme si mrkvu.
Najskôr mrkvu opekáme na oleji vo vyhriatej grilovacej panvici.
Takto ju opekáme asi 7-10 minút a keď trochu začne bronzovieť na okrajoch, tak pridáme chilli pastu a rascu.
Trošku podlejeme a povaríme ešte asi 2 minútky a potom odstavíme.
Po upečení si ryby vyberieme na tanier a v miske premiešame 2 lyžice výpeku s citrónovou šťavou, petržlenom a trstinovým cukrom.
Ryby touto zálievkou prelejeme a podávame s pripravenou mrkvou.

Môžeme servírovať napríklad takto :)
Dobrú chuť!


2 komentáre:

  1. Treska je super, mne tato ryba spolu s lososom a pstruhom chuti najviac. Toto vyzera prudko zdravo ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. vidim, ze mame rovnake "rybacie" chute,Mariannka, lebo presne tie rybky mam najradsej aj ja :))) a veru, aj to podla mna bolo prudko zdrave, co ma len potesilo a mohla som si to dat bez vycitiek, ktore musim odhanat vzdy vtedy, ked idem nieco jest :D

    OdpovedaťOdstrániť