štvrtok, 22. marca 2012

Jarné spaghetti aglio olio e peperoncino


No z mojej jarnej nádielky je toto pre dnešok posledný príspevok. 
Keďže je jar, tak som sa rozhodla začať vo veľkom s pestovaním rôznych buriniek a to aj pre mňa rozkošnej rastlinky - žeruchy.
Najradšej ju mám na maslovom chlebíku, ale chcela som ju posunúť aj trochu ďalej a tento recept mi ponúkol jednoduchú možnosť, ako to skúsiť.
Ako som písala už dávnejšie, tieto špagety patria medzi moje najobľúbenejšie jedlá, ale v kombinácii s žeruchou vzniká zaujímavá, trochu "rastlinnejšia" (neviem to inak pomenovať) chuť tohto jednoducho dokonalého jedla.



Nebudem tu písať klasický postup, lebo aglio olio e peperoncino si každý môže pripraviť podľa svojich chutí a miery znesiteľnej pikantnosti. Potrebujete len dosť olivového oleja, na ktorom chvíľu osmažíte nasekaný cesnak, nejakú tú nasekanú chilli papričku a na záver primiešate uvarené špagety a nastrúhaný parmezán...
Ale! 
V ďalšom kroku neprichádza ešte konzumácia, ale prihodenie poriadnej hrste umytej žeruchy.
Ešte ľahké premiešanie aaa... 
...nech sa páči, až teraz môžete spoznávať novú, podľa mňa jarnú chuť tohto jedla.


Tak dobrú chuť a krásne slnkom pohladené jarné dni Vám prajem! 



Najlepšia špenátová polievka

Fakt NAJLEPŠIA! :)
Ako som už veľakrát písala, milujeme špenát, ale táto polievka z marcového Apetitu... tá ma proste dostala!!!
Svietila krásne už na titulnej strane, ale všetky tie úžasne nakombinované chute, ktoré sa v tomto jedle spojili fotografia jednoducho nedokáže zachytiť.
V živote som lepšiu verziu špenátu nejedla!
Mňam!

                                          
INGREDIENCIE:
 400g špenátových listov, aj mrazených
1 cibuľa, nakrájaná na drobno
4 strúčiky cesnaku, nasekané na drobno
2PL masla, alebo olivového oleja
1 veľký zemiak
1,25L zeleninového vývaru
100g ČERSTVEJ nasekanej petržlenovej vňate
150ml smotany na šľahanie
1ČL sušeného oregana
soľ
mleté čierne korenie
bageta nakrájaná na plátky
nastrúhaný tvrdý syr - gouda, ementál...
do chrumkava opečené plátky pancetty, alebo slaniny - prerastenej mäsom
 
POSTUP:
Na masle/oleji osmažíme cibuľu, potom ešte na minútu prihodíme cesnak a na drobné kocky nakrájaný zemiak. 
Prilejeme vývar a varíme cca 10 minút. 
Potom prihodíme špenátové listy - pokiaľ použijeme čerstvé,tak len polovicu a keď mrazené, tak všetky a varíme ešte 10 minút.
Po uplynutí času prilejeme smotanu, pridáme oregano, ochutíme korením a prípadne dosolíme a prehrejeme.
Pokiaľ používame čerstvý špenát, tak teraz príde čas na tú druhú polovicu, ktorú prihodíme aj s petržlenovou vňaťou a rozmixujeme na krém ponorným mixérom.
Bagetky si posypeme syrom, necháme zapiecť a podávame k jednotlivým porciám polievky ozdobenej ešte do chrumkava opečenými plátkami slaninky.

Mňam, mňam... mňam!
Dobrú chuť!

Jarná omeleta s reďkovkami

Nuž, jar je UŽ TU! Hurááá! :)))
A ako ste si mohli všimnúť, prišli s ňou, ako obvykle, aj jarné chute a tie zahŕňajú krásnu farebnú chrumkavú zeleninku a časom ju dobehne aj  šťavnaté, voňavé ovocie... tak sa teším! :)
Ako prvá zvykne zavítať reďkovka, jarná cibuľka, špenát a rôzne iné burinky, takže sa stále častejšie pýtajú na chuť a stávajú sa súčasťou nielen (ne)obyčajného maslového chlebíka, ale aj ďalších jedál.
Aj klasická vaječná omeletka môže byť práve takto jarne ozvláštnená... či osviežená? :)


INGREDIENCIE (na 1 omeletu/pre 1 osobu):
cca 4-5 reďkoviek - ale kľudne viac, či menej, podľa chuti, umytých a nakrájaných na tenké kolieska
2 vajíčka
1-2PL mlieka
1-2PL masla
soľ 
čerstvú petržlenovú vňať na ozdobu
pečivo - ako prílohu


POSTUP:
Reďkovku si osolíme a necháme chvíľu postáť a zatiaľ si rozšľaháme vajíčka s mliekom v miske.
Na panvici si rozohrejeme maslo a chvíľu na ňom podusíme reďkovku.
Zalejeme vajíčkami a necháme stuhnúť a vytvoriť omeletu.
Podávame ozdobenú petržlenovou vňaťou a s nejakým obľúbeným pečivom napríklad na raňajky. :)


Mňam a dobrú chuť! :)

Zdroj: Dobré jedlo

Hruškové carpaccio

Z času na čas mám chuť na niečo zvláštne, čo sa bežne nekonzumuje... teda aspoň nie u nás doma a v okolí som sa ešte s carpacciom nestretla u nikoho.
Ešte na úvod, že čo vlastne je Carpaccio - vymysleli to niekde v Benátkach a podľa internetu vraj všetko, čo je nakrájané na tenké plátky podávané v surovom stave a "zakápnuté" studenou omáčkou.
Toto hruškové je aspoň pre mňa trochu prijateľnejšia verzia, keďže prvé "oficiálne" carpaccio bolo z plátkov surovej hovädziny a na to ešte asi nemám odvahu... 
Nuž ale, možno raz príde čas aj na to! :)



 

INGREDIENCIE (2osoby):
2 hrušky nakrájané na čo najtenšie plátky 
1 PL javorového sirupu alebo tekutého medu
1PL balzamikového octu
1PL olivový olej
50g rukoly
1/2PL nasekaných lieskovcov
hoblinky parmezánu
soľ
mleté čierne korenie




 
POSTUP:
V miske si zmiešame sirup/med, balzamikový ocot, soľ a korenie a na záver primiešame olej. 
Plátky hrušiek si rozložíme dookola na tanier a na stred si uložíme kôpku umytej rukoly, ktorú posypeme parmezánom a "zakápneme" vzniknutou omáčkou.
Na záver posypeme lieskovcami aaa...
...môžeme si vychutnávať zaujímavú kombináciu chutí! :)



Dobrú chuť!

pondelok, 12. marca 2012

Kysnutý koláč s tvarohovým pudingom a černicami

Z času na čas sa človeku zažiada aj trochu koláčovej klasiky - kysnutého cesta. 
A ešte keď sa k nemu, hlavne v týchto dňoch bláznivého blížiaceho sa jarného počasia, pridá trochu letnej sviežosti z mrazničkových ovocných pokladov, zjemnených tvarohovým krémom, tak vznikne proste dokonalý koláč, ktorý nikdy nesklame...



INGREDIENCIE (na klasický plech):
cesto:
500g hladkej múky
20g čerstvého droždia
60g krupicového cukru - ale ja by som dala aj 100g, lebo mám rada sladšie cesto
150ml teplého mlieka
60g roztopeného masla
2 prešľahané vajíčka
 náplň:
375ml mlieka
1 balenie vanilkového pudingu v prášku
150g krupicového cukru
250-300g polotučného tvarohu
300-400g ovocia - černice, čučoriedky, maliny... čo sa vám len zažiada :)
150g hrubej múky
100g masla


 POSTUP:
Do misy si preosejeme múku a urobíme v jej strede malý "kráter" :), do ktorého si rozdrobíme droždie, pridáme trochu mlieka a 1ČL cukru.
Spolu to jemne zamiešame a necháme 15 minút kysnúť.
Po vytvorení kvásku, si ho zmiešame s múkou a pridáme zbytok mlieka, cukru, maslo a vajíčka.
Vypracujeme si hladké nelepivé cesto a necháme ho aspoň hodinu kysnúť zakryté na teplom mieste.
Zatiaľ si plech vyložíme papierom na pečenie - aj po stranách a pripravíme si náplň.
Z mlieka, 6PL cukru a pudingového prášku si pripravíme klasický puding, do ktorého po uvarení vmiešame tvaroh.
Zo zbytku cukru, hrubej múky a masla si pripravíme posýpku.
Vykysnuté cesto si vyvaľkáme, prenesieme na pekáč a potrieme ho pripraveným tvarohovým krémom.
Na krém rovnomerne naukladáme ovocie a na záver koláč posypeme voňavou maslovou posýpkou.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C asi 30 minút.
Po upečení necháme vychladnúť a podávame.

takto rýchlo mizne.. :)
 zdroj: Apetit 7/2011

Treska so sladko-pikantnou mrkvou

Teraz trochu zdravej kuchyne... :)
Asi najčastejšia ryba, ktorá sa u nás na tanieri vyskytuje je treska - fajná, dostupná rybka s bielym mäskom, ktorá síce nepatrí medzi najväčšie rybie delikatesy, ale ako ryba splní svoj účel a je pripraviteľná na milión spôsobov.
Jeden z nich som našla aj v poslednom čísle Apetitu, trochu som si ho "zdomácnila" pretože niektoré ingediencie doma nemám, ale výsledok bol pozitívny a napriek tomu, že toto jedlo je trochu ľahšie/zdravšie, môj muž, inak verný mäsožravec, si ho vychutnal tiež a to je pre mňa najdôležitejšie. :)



INGREDIENCIE (pre 2 osoby):
treska:
2 rozmrazené filety tresky
1/2PL nasekanej čerstvej mäty
2 strúčiky cesnaku prelisované
1 sušená chilli paprička rozdrvená
morská soľ
100ml olivového oleja
1PL citrónovej šťavy
2PL petržlenovej vňate
1/2PL trstinového cukru
mrkva:
250-300g mrkvy očistenej a nakrájanej na pozdĺžne plátky
2PL olivového oleja
1ČL celej rasce
1/2ČL chilli pasty


POSTUP:
Mätu, cesnak, soľ a chilli papričku si zmiešame a prilejeme olivový olej - touto zmesou prelejeme filetky a necháme ich marinovať aspoň 2 hodinky v pekáčiku alebo zapekacej miske.
Rúru si predhrejeme na 180°C a ryby v nej pečieme cca 30 minút.
Kým sa nám pečú ryby, pripravíme si mrkvu.
Najskôr mrkvu opekáme na oleji vo vyhriatej grilovacej panvici.
Takto ju opekáme asi 7-10 minút a keď trochu začne bronzovieť na okrajoch, tak pridáme chilli pastu a rascu.
Trošku podlejeme a povaríme ešte asi 2 minútky a potom odstavíme.
Po upečení si ryby vyberieme na tanier a v miske premiešame 2 lyžice výpeku s citrónovou šťavou, petržlenom a trstinovým cukrom.
Ryby touto zálievkou prelejeme a podávame s pripravenou mrkvou.

Môžeme servírovať napríklad takto :)
Dobrú chuť!


Krémová cesnačka

Cesnačka - cesnaková polievka je podľa mňa jedna z najlepších polievok aké poznám. Milujem ju horúcu s opečenými krutónmi a keď k nej pridáme ešte kocky tvrdého syra, ktoré sa v tomto voňavom kúpeli krásne roztopia a naťahujú... niet, čo dodať! Najlepšia je v zamrznutých zimných dňoch :)))
Nuž, ale keď cesnačku spravíte v krémovej verzii, stane sa z nej jednoduchá, no luxusná verzia tejto výbornej polievky a dostane sa podľa mňa do úplne inej chuťovej dimenzie :)
Mňam!



INGREDIENCIE:
1 cibuľa
8-10 strúčikov cesnaku
2 menšie zemiaky
2PL masla
500ml kuracieho vývaru
200ml mlieka
200-250ml sladkej smotany
soľ
mleté čierne korenie
1PL olivového oleja

POSTUP:
Očistenú cibuľu si nakrájame na drobno, 4 strúčiky cesnaku si nakrájame na plátky a očistené zemiaky si nakrájame na drobné kocky.
V hrnci si roztopíme maslo a pár minút na ňom opekáme cibuľu.
Pridáme cesnakové plátky a ešte minútku opekáme.
Nakoniec prihodíme zemiaky a zalejeme vývarom a mliekom.
Osolíme, okoreníme a varíme asi 15 minút, kým sa uvaria zemiaky.
Po uvarení polievku odstavíme, rozmixujeme, prilejeme smotanu a znovu chvíľu povaríme.
Prevretú polievku odstavíme a primiešame 2-3 prelisované strúčiky cesnaku.
Zvyšné strúčiky nakrájame na tenké plátky do zlatova ich opečieme na olivovom oleji - opatrne, aby nezhorkli.
Hotové porcie polievky ozdobíme opečenými plátkami a kvapkami olivového oleja, v ktorom sa opiekli.
Podávame s chlebíkom, alebo len tak... ako vždy, s lyžicou :)


Dobrú chuť!

zdroj: kniha Polévky - Apetit EDICE

Čokoládové muffiny s černicami

Tieto muffinky boli tie "druhé" z pripravovaných pre minulo-týždňovú návštevu.
Mali dokonca väčší úspech ako citrónové (mne chutili pre zmenu viac tie).
Nuž, sú poctivo čokoládové (aj keď som použila polovičné množstvo čokoládových "šošovičiek") a pritom ich osviežujú šťavnaté, voňavé černice, takže kombinácia dokonalá! :)
Samozrejme sú muffinovo-jednoduché a rýchle na prípravu :)

omrzlinkové černice

INGREDIENCIE 
(vraj na 12 muffiniek, ale mne vyšlo až 20 a tom som ubrala spomínanú čokoládu):
250g hladkej alebo polohrubej múky
100g krupicového cukru
50g kakaa
2ČL sódy 
1/2ČL soli
1ČL kypriaceho prášku
100g nasekanej horkej čokolády (v pôvodnom recepte bolo uvedených 200g)
2 veľké vajcia
50g trstinového cukru
300ml kefíru, alebo acidofilného mlieka, bieleho jogurtu a pod.
90g roztopeného masla
1ČL vanilkového exraktu
200g čerstvých, alebo mrazených černíc


 POSTUP:
Rúru si vyhrejeme na 200°C a kým sa nám vyhrieva, v mise si premiešame múku, krupicový cukor, kakao, sódu, kypriaci prášok a soľ.
Do suchej zmesi nakoniec ešte vmiešame nasekanú čokoládu.
V druhej mise si vyšľaháme vajíčka a prišľaháme k nim trstinový cukor, kým zmes trochu zväčší objem a zhustne.
Potom primiešavame kefír, vychladnuté maslo a vanilkový extrakt.
Nakoniec do nej vmiešame černice a vsypeme suchú zmes.
Zľahka premiešame, aby sa zmesi spojili a plníme muffinové košíčky vo forme.
Pečieme ich cca 20 minút a "upečenosť" skúšame klasicky - špáradlom.

muffinkové "útroby" na ukážku

Dobrú chuť! :)

na záver ešte pokus o fotografické čoko-černicové "umenie" :)))
zdroj receptu: Apetit 9/2011

streda, 7. marca 2012

Jarné citrónkové muffiny

V pondelok sme čakali milú návštevu a keďže som cez víkend veľmi nemala čas vymýšľať, čo dobré im pripravím, povedala som si, že keď na nič výnimočné neprídem, urobím akékoľvek muffiny, ktoré má rád asi každý, koho poznám. Pre pestrosť na podnose som sa rozhodla pre dva rôzne recepty a toto je jeden z nich.
Mám ho z najnovšieho veľkonočného špeciálu Nového času pre ženy, na ktorý ma tento rok upozornila skvelá blogerka Martinka, ktorá tam má cupcake-ový špeciál, plný neodolateľných dobrôt, ktoré sa chystám tiež časom vyskúšať.


Tieto muffinky svietili rovno z titulnej strany a boli proste neodolateľné - totiž medzi moje najobľúbenejšie patria práve svieže citrónovo-makové.
Tu je mak iba ozdobou, no citrónovosť je poctivá.
Okrem toho sú krásne jarne-žltučké, sviežo voňajúce a vyčarujú vám príjemné jarné pocity napriek tomu, že von je ešte trošku väčšia zima ako by sme chceli... ale už je to za dverami, už ju počujem, ako klopká jar... :)



INGREDIENCIE (12ks):
cesto:
125g masla
125g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
3 žĺtky
1 vajce
šťava a kôra z 1 citróna
150g hladkej múky
štipka soli
2ČL prášku do pečiva
poleva:
30ml citrónovej šťavy
70g práškového cukru, prípadne viac, podľa hustoty polevy
ozdoba:
1ČL citrónovej kôry
1ČL nemletého maku

POSTUP (175°C / 20min.):
V mise zmiešame cukry, soľ, kôru a vyšľaháme ich s maslom.
Následne zašľahávame jednotlivé žĺtky a na záver aj celé vajíčko.
Múku si v inej miske zmiešame s práškom do pečiva a zmes striedavo s 3 lyžicami citrónovej šťavy zamiešavame do krémovej masy.
Hotové cesto postupne rozdelíme do muffinových košíčkov a pečieme vo vyhriatej rúre.
Po upečení ich necháme vychladnúť a potom ich ozdobíme polevou (vymiešanou z citrónovej šťavy a práškového cukru) a posypeme ich veselou farebnou zmesou kôry a maku.


 

Na záver si už len vychutnávame jarné pocity pri degustácii...

utorok, 6. marca 2012

Jablkovo-mrkvová nátierka s kari - kôprovým nádychom

Táto nátierka je veľmi zaujímavá. 
Neviem, ako u vás, ale spomenula som si pri nej na detské časy, keď chvíľu "fičal" chlebík natretý taveným syrom (alebo niečim podobným) a na tom plátok jabĺčka... trochu divná kombinácia, viem, ale chuťovo sa to k sebe hodilo.
V tejto nátierke jablko stretáva okrem syra aj mrkvu, s ktorou si podľa mňa rozumie veľmi dobre a doplňuje ich, pre mňa úplná zvláštnosť - kari a kôpor.
Fakt je to trochu taká chuťová divočina a priznám, že v prvom momente keď som ju ochutnala, tak som si v mysli povedala, že ju môžem ísť kydnúť rovno do... tam! 
Ale! 
Keďže v poslednej dobe sú moje chuťové poháriky stále viac zvedavé a prvé ochutnanie ich neuspokojí, dumala som, že na tých chutiach predsa len niečo spojité je... a dumala som okolo nej až toľko, že som ju na posedenie zjedla celú úplne sama... ešte že je zdravá... :D
Je to proste nátierka pre zvedavcov, ktorý klasické chute radi podtrhnú nejakou (pre mnohých čudnou) novotou, ale je fajná a ešte keď ju zjemníte Lučinou (ktorú sme my doma nemali), tak ju doladíte k zvláštnej skvelosti... 



INGREDIENCIE ( asi pre 2 osoby):
3PL masla
cca 50g taveného syra - Bambino a pod.
1 menšie jablko
1 malá mrkva -  nastrúhaná najemno
1PL citrónovej šťavy
1/4ČL kari
1PL kôpru - nasekaného nadrobno, alebo sušeného
soľ
mleté čierne korenie

pre zjemnenie cca 100g Lučiny - alebo podobného smotanového syra

POSTUP:
V miske zmiešame maslo a syr (resp. aj Lučinu, ak ju použijeme).
Jablko si nakrájame na drobné kocky, ktoré pokvapkáme citrónovou šťavou. 

(Môžeme aj polovicu jablka nastrúhať najemno a trochu vyžmýkať - túto polovicu potom premiešame s mrkvou a druhú polovicu nakrájať na kocky a primiešať k nátierke až s kôprom.)

Ak sme si nakrájali na drobné kocky celé jablko, zmiešame ho s mrkvou a primiešame k syrovo-maslovej zmesi spolu s kari korením.
Dochutíme soľou, korením a na záver primiešame kôpor.
Necháme trochu postáť, aby sa chute prepojili a podávame s obľúbeným pečivom.


Dobrú chuť!



Zdroj: Dobré jedlo





Penne so sušenými paradajkami

Tieto cestovinky sú veľmi rýchle a veľmi chutné, keď na človeka príde náhle veľký hlad a zároveň si chce dopriať niečo ľahké a nechce tak zaťažiť žalúdok.

Odporúčam ich hlavne milovníkom talianskej cestovinovej kuchyne spojenej s olivovým olejom, paradajkami, bylinkami a parmezánom... hmmm, mňam! :)



INGREDIENCIE:
1 balenie penne (400g)
100g nastrúhaného parmezánu
50g sušených paradajok
50g slnečnicových semienok
2PL olivového oleja - ale kľudne aj viac, podľa konzistencie "omáčky"
2ČL sušenej bazalky - alebo 2 PL čerstvej nasekanej
mleté čierne korenie
soľ

POSTUP:
Uvaríme si cestoviny podľa návodu.
Paradajky si nakrájame na drobné kúsky, alebo tenké pásiky a zmiešame ich s bazalkou.
Prilejeme olivový olej  a pridáme slnečnicové semienka  s polovicou parmezánu.
Keď máme cestoviny uvarené "al dente", zlejeme ich a nepreplachujeme, ale rovno do nich vmiešame pripravenú omáčku.
Dosolíme a okoreníme, premiešame a necháme prikryté ešte pár minút stáť.
Hotové cestoviny podávame posypané zvyšným parmezánom.


Mňam!
Dobrú chuť!

štvrtok, 1. marca 2012

Jablkové lievance s citrónovým medom a mandľami

Toto je môj okrúhly 100. recept pridaný na blog.
Wow! 
Ani by som nepovedala, že dokážem zhromaždiť tak veľa receptov, ktoré ma zaujali a za tak krátky čas! 
(...a to ešte zďaleka nie sú všetky... :))


Keďže som milovník cukru, a to využitého vo všetkých možných podobách, vybrala som si teda sladké jedlo.
Tieto lievance sme mali na obed minulý týždeň, ale chutili nám veľmi a tak sa s našou radosťou podelím aj s Vami... :)

INGREDIENCIE:
(zdroj: Dobré jedlo)
kvások:
50ml vlažného mlieka
25g droždia
1ČL kryštálového cukru
cesto:
250g celozrnnej múky
30g práškového cukru
1ČL škoricového cukru 
1ČL škorice
250ml mlieka 
1ČL citrónovej kôry, ale kľudne aj viac
2 žĺtky
200g očistených a postrúhaných jabĺk - nahrubo
štipku soli 
olej
 poleva:
6PL medu
šťava z 1 citróna
 ozdoba:
šľahačkovú smotanu
nasekané mandle


POSTUP:
1. Pripravíme si kvások, ktorý necháme vykysnúť na teplom mieste.
2. Múku si preosejeme spolu s práškovým cukrom a zmiešame so škoricou, kôrou z citróna, mliekom,  žĺtkami, soľou a kváskom.
3. Nastrúhané jablká si vymiešame so škoricovým cukrom a vmiešame ich do cesta.
4. Cesto necháme ešte 15-20 minút kysnúť.
5. Lievance pečieme na panvici jemne potretej olejom alebo maslom.

6. Med si v miske premiešame dôkladne s citrónovou šťavou a jednotlivé porcie vzniknutou polevou podľa chuti prelejeme.

7. Kyslo-sladkú chuť polevy zjemníme, keď pridáme kopček našľahanej smotany, alebo (keď sa nám nechce šľahať) ňou len trochu porciu prelejeme a posypeme nasekanými mandľami.

 
Dobrú chuť!