streda 7. marca 2012

Jarné citrónkové muffiny

V pondelok sme čakali milú návštevu a keďže som cez víkend veľmi nemala čas vymýšľať, čo dobré im pripravím, povedala som si, že keď na nič výnimočné neprídem, urobím akékoľvek muffiny, ktoré má rád asi každý, koho poznám. Pre pestrosť na podnose som sa rozhodla pre dva rôzne recepty a toto je jeden z nich.
Mám ho z najnovšieho veľkonočného špeciálu Nového času pre ženy, na ktorý ma tento rok upozornila skvelá blogerka Martinka, ktorá tam má cupcake-ový špeciál, plný neodolateľných dobrôt, ktoré sa chystám tiež časom vyskúšať.


Tieto muffinky svietili rovno z titulnej strany a boli proste neodolateľné - totiž medzi moje najobľúbenejšie patria práve svieže citrónovo-makové.
Tu je mak iba ozdobou, no citrónovosť je poctivá.
Okrem toho sú krásne jarne-žltučké, sviežo voňajúce a vyčarujú vám príjemné jarné pocity napriek tomu, že von je ešte trošku väčšia zima ako by sme chceli... ale už je to za dverami, už ju počujem, ako klopká jar... :)



INGREDIENCIE (12ks):
cesto:
125g masla
125g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
3 žĺtky
1 vajce
šťava a kôra z 1 citróna
150g hladkej múky
štipka soli
2ČL prášku do pečiva
poleva:
30ml citrónovej šťavy
70g práškového cukru, prípadne viac, podľa hustoty polevy
ozdoba:
1ČL citrónovej kôry
1ČL nemletého maku

POSTUP (175°C / 20min.):
V mise zmiešame cukry, soľ, kôru a vyšľaháme ich s maslom.
Následne zašľahávame jednotlivé žĺtky a na záver aj celé vajíčko.
Múku si v inej miske zmiešame s práškom do pečiva a zmes striedavo s 3 lyžicami citrónovej šťavy zamiešavame do krémovej masy.
Hotové cesto postupne rozdelíme do muffinových košíčkov a pečieme vo vyhriatej rúre.
Po upečení ich necháme vychladnúť a potom ich ozdobíme polevou (vymiešanou z citrónovej šťavy a práškového cukru) a posypeme ich veselou farebnou zmesou kôry a maku.


 

Na záver si už len vychutnávame jarné pocity pri degustácii...

4 komentáre: