streda, 21. novembra 2012

Kysnuté makové koláčiky

Po dnešnej polievke by bolo fajn (aspoň zrakom) "prekúsnuť" ešte niečo sladké, tak tu mám tip na takú tradičnú sladkosť, ktorá s hnčekom teplého čaju tvorí úžasnú dvojku, hlavne po studenej jesennej prechádzke.
Robila som ich z polovičnej dávky pôvodného receptu a aj tak mi z plánovaných 35-40 kúskov vyšlo približne 50, takže si myslím, že keď nejdete chovať armádu, vystačíte si s mojimi množstvami plnohodnotne.
Aj tak Vám vznikne dosť kusov koláčika z hebučkého kysnutého cesta plneného zemitou chuťou sladkého, škoricou ovoňaného, maku, mňam! :)


INGREDIENCIE (na asi 50 kusov):
kvások:
20g droždia
1/2 - 1ČL cukru
1/2PL hladkej múky
50ml vlažného mlieka
cesto:
250g hladkej múky
40g práškového cukru
1/4 ČL soli
125ml vlažného mlieka
1 žĺtok
100g masla
1 vajce na potretie
(práškový cukor na posneženie)
plnka:
150g mletého maku
8PL mlieka
30g piškótovej strúhanky
60g medu
2ČL škoricového cukru, ale kľudne aj celé balenie

POSTUP:
Najskôr si pripravíme kvások z mlieka, do ktorého rozdrobíme droždie, pridáme múku a cukor, trochu premiešame a necháme narásť.
Následne si urobíme cesto zmiešaním preosiatej múky, práškového cukru, soli, ku ktorým pridáme žĺtok rozšľahaný v mlieku, rozpustené (nie horúce) maslo a nakoniec ešte kvások.
Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť aspoň takú hodinku.
Zatiaľ si pripravíme náplň krátkym prevarením mlieka s makom, odstavíme a primiešame piškótovú strúhanku zmiešanú so škoricovým cukrom a ešte med.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti a každú rozvaľkáme na obdĺžnik 15x35(alebo aj 40)cm.
Obdĺžnik potrieme tretinou plnky, zrolujeme a nakrájame na 3-4cm kúsky, ktoré naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, prikryjeme na 10-15 minút utierkou a necháme ešte trošku nakysnúť.
Pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a "šťuchneme" vydličkou.
Pečieme len 15 minút v rúre vyhriatej na 180°C.
Keď vychladnú, môžeme ich zasnežiť práškovým cukrom, ale podľa mňa to už nie je potrebné.


Posledný (najdôležitejší) bod postupu: Zahryzneme sa! :)

12 komentárov:

  1. jejko, včera sme mali my doma, aj orechové, ešte dojedám :-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja som orechovu verziu nerobila,lebo mi vlasske orechy robia sarapatu na pokozke, ale robila ich moja svokra a samozrejme ze som neodolala a ochutnala a veru boli rovnako vyborne :)

      Odstrániť
    2. uf, našťastie takýto problém nemám a som rada, pretože mám strašne rada orechové koláče hocijakého druhu :-)

      Odstrániť
    3. to aj ja, ale musim odolavat, co mi vobec nejde,takze, aj ked s nasledkami, si ich vychutnavam :D

      Odstrániť
    4. hlavné je, že si to aj napriek tomu vychutnáš ;-)

      Odstrániť
  2. Ty jsou krásné, dělala jsem něco podobného, ale se skořicí a o hodně větší :D Chápu správně, že tohle už je ta poloviční dávka?? 50 kusů :D?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. hmmm, skoricove by som si dala hned! :))) mnam!
      a ano, chapes spravne - 50ks bola polovicna davka :)

      Odstrániť