štvrtok, 29. novembra 2012

Hrejivá jesenná polievka II. - Bramboračka

Pokračujem v sérii polievok, ktoré zahrievajú naše jesenné, studené dni.
Túto polievku poznáme hádam všetci, je to polievka s chuťou detstva. Chute v nej sú tak tradičné, že hádam patrí medzi najtradičnejšie jedlá, aké si pamätám. 
Je to v Čechách a na Slovensku typická domáca polievka, ale každý ma na ňu ten svoj recept, no výsledok je vždy úžasný.
Je to sýta,hustá polievka, takže nepotrebuje za sebou "druhý chod" a v pohode si s ňou vystačíte ako s hlavným jedlom.


 INGREDIENCIE:
hrsť sušených húb - zaliatych horúcou vodou aspoň na 20 minút
5 stredných zemiakov
1 mrkva
1 petržlen
asi 1cm hrubý plátok zeleru
1 cibuľa
3-4 strúčiky cesnaku
2PL masla
1PL olivového oleja
3PL hladkej múky
1PL sušenej majoránky
soľ
mleté čierne korenie
petržlenová vňať na ozdobu



POSTUP:
Zeleninu a zemiaky si očistíme a nakrájame na drobné kocky.
Najskôr si na masle s olejom opečieme do mäkka cibuľu.
Zasypeme ju múkou a chvíľu zapražíme.
Zalejeme asi 1 litrom studenej vody, pridáme zemiaky a zeleninu, huby aj s vodou, v ktorej sa namáčali, ochutíme soľou a korením a uvaríme do mäkka - asi 15-20 minút.
Nakoniec vsypeme v hrsti drhnutú majoránku a prelisovaný cesnak, premiešame a odstavíme.
Porcie môžeme posypať ešte čerstvou petržlenovou vňaťou, podávame s voňavým čerstvým krajcom chleba a zaželajme si  
Dobrú chuť! :)

10 komentárov:

  1. my robime podobnu, ale bez korenovej zeleninky, musim ju niekedy uz uverejnit, je to fajne chutne dedinske jedlo starych mam :-) a aj tato tvoja sa mi paci, taky upgrade :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. perfektná polievka a krásne fotky! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. mňam, teraz by sa hodila, keď je za oknom sneh :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. veru veru, vtedy chuti najlepsie,takze teraz je na nu idealny cas :)))

      Odstrániť