utorok 6. novembra 2012

Jablkový chlebík

Jeseň tento rok akosi urgentne nielen prišla, ale mám pocit, že ešte rýchlejšie nás chce opustiť,... teda aspoň tá "farebná časť" a ostáva už len sychravo-sivé-studené počasie, ktoré má tiež svoje čaro, ale musíte uznať, že vizuálny zážitok z jesene je o niečo čarovnejší... :)
Preto nám neostáva nič iné, len si takéto dni ešte spestriť šálkou nejakej sladkej horúcej dobroty a prípadne k tomu prehryznúť niečo voňavé a ovocím osviežené. 
Takou možnosťou je aj tento jednoduchý chlebík, ktorý je skvelou jesennou variáciou, okrem iného je super hlavne na sladké raňajky. 
Dá sa robiť s akýmkoľvek ovocím, či vôňami a kadejako obmieňať, ale výsledok stojí zato.


INGREDIENCIE:
175g mäkkého masla
175g trstinového (alebo krupicového) cukru
250g hladkej múky
1/2 sáčku prášku do pečiva
2 veľké vajíčka
2ČL vanilkového extraktu
2-3 malé voňavé (najlepšie kyslasté) jabĺčka nakrájané na drobné kocky (netreba ich šúpať)
100g krupicového cukru
1-2PL citrónovej šťavy
prípadne 1ČL škorice

POSTUP:
Rúru si rozohrejeme na 180°C a formu si vymažeme maslom a po dlhej strane vyložíme úzkym pásom papiera na pečenie.
V miske si vymiešame maslo s cukrom, vajíčka, vanilkový extrakt na hladkú zmes a pridáme ešte preosiatu múku, prášok do pečiva a prípadne škoricu ak chceme chlebík trochu navoňať.
Vznikne nám hustejšie cesto, ktoré si rozdelíme na tretiny a vrstvíme ho striedavo s jabĺčkami do formy - na dno dáme cesto, potom vrstvu približne tretiny jabĺk, potom zase cesto a zase tretinu jabĺk a nakoniec poslednú vrstvu cesta, ktorú si rovnomerne uhladíme a dáme piecť približne na hodinu - upečenosť znovu skúsime špáradlom.
Poslednú tretinu jabĺk si zatiaľ v miske zmiešame s krupicovým cukrom a citrónovou šťavou. 
Po upečení necháme 5-10 minút chlebík chladnúť a nakoniec navrstvíme navrch posledné jablká.
Necháme zaschnúť jablkovú ozdobu a až potom vyberieme z formy a nakrájame.


 Dobrú chuť!

6 komentárov:

  1. veru aj jeseň má svoje čaro a tvoj koláčik tiež, je krásny :-)...a jablkové u nás idú :-))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem zas a znovu za krasne slova :) tak len jablkujte aj nadalej :)))

      Odstrániť
  2. dlho sa pohrávam s myšlienkou vyskúšať nejaký takýto chlebík. opäť si ma inšpirovala :-) ak dovolíš, recept si ukladám :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. samozrejme, ze dovolim a este viac sa potesim, ak ti tiez bude chutit! daj vediet :)

      Odstrániť