sobota 13. decembra 2014

Rizoto s červenou repou a syrom s modrou plesňou

Ďalší z receptov,čo tu na záver roka mám je na toto vianočne zafarbené rizoto (teda aspoň u nás sú Vianoce ladené do červena).
Rozplývať sa nad dokonalou farbou repy nebudem, ale aj tak je to jedna z mojich najobľúbenejších farieb, lebo je jednoducho neopísateľne krásna. Tu trošku zmenila odtieň (viac do vianočnej škály), no na kráse jej to neubralo (a skvele kontrastuje s namodralým syrom).


POTREBUJEME:

300g ryže na rizoto
2 väčšie červené repy

2 strúčiky cesnaku 
1 vetvička rozmarínu
1 malá cibuľa
100 ml suchého červeného vína
1ČL medu
1PL balzamika
3PL olivového oleja
1L zeleninového vývaru
50g masla
veľká hrsť strúhaného parmezánu
soľ
mleté čierne korenie
syr s modrou plesňou (gorgonzola, niva,...)


POSTUP:
Najskôr si cviklu umyjeme, osušíme a zabalíme do alobalu s 1 neošúpaným strúčikom cesnaku a vetvičkou rozmarínu.
Pečieme pri teplote 160°C do mäkka (môže to byť 45 minút, ale aj vyše hodiny).
Potom ju očistíme a rozmixujeme s trochou vývaru.
Kým sa pečie, červené víno si zvaríme asi na 2/3 objemu a potom primiešame med a balzamiko a odstavíme.
Na olivovom oleji si osmahneme nadrobno nakrájanú cibuľu, druhý strúčik cesnaku a potom pridáme ryžu.
Chvíľu opekáme a potom pridáme krém z červenej repy a vínnu redukciu.
Keď sa nám víno skoro celkom odparí, začneme pomaly prilievať vývar a varíme, až kým nie je uvarená ryža (udržiavame krémovosť).
Po dovarení vmiešame maslo a parmezán a dobre premiešame.
Jednotlivé porcie posypeme rozdrobeným kúskom plesňového syra a podávame.


Dobrú chuť!




2 komentáre:

  1. MŇAM !!! Priznávam sa, tvoj blog mám už asi týždeň otvorený na štítku "polievky" a teraz keď som videla tú úžasnú minestrone a toto skvelé rizoto (utri slinu), je na čase, aby som začala aj konať! Mňam, úžasné inšpirácie a vhodné aj pre trdielko v kuchyni (mňa) :D takže v najbližších dňoch varím podľa teba ! :)

    Basha

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Och,dakujem, tolko krasnych slov, vzdy ma velmi tesi,ked si s niekym novym zladim chute :-) tak verim, ze ti aj bude chutit vsetko, co skusis (dufam,ze sa podelis o dojmy) ;-) a na moju kuchynu nemusis byt profik,ved aj ja som len ucen,co rad spoznava a skusa svoj jazyk :-) tak dakujem este raz za komentar a prajem skvele kuchynske zazitky :-) ...okrem ineho aj ja rada sem tam nakuknem do tvojho blogu :-)

    OdpovedaťOdstrániť