sobota, 15. októbra 2011

Petržlenové gnocchi so špenátom

Vopred sa veľmi ospravedlňujem za špenátový pretlak, ktorý som použila, ale nezohnala som mrazené špenátové listy a ani čerstvý špenát. Nie, že by to bol nejaký hriech, ale odkedy som presedlala na spomínaný listový špenát, nejak mi ten pretlakový nechýba, pripadá mi ako znehodnotená špenátová verzia a tak ho využívam len v pohotovostných prípadoch, ako bol tento. Ale asi je to len môj subjektívny pocit.
Toto jedlo mi pri čítaní jedného časopisu o varení hneď padlo do oka a nedalo pokoj, kým som ho neskúsila, no a keď sa mi stane niečo také, tak viem, že to jedlo vždy bude to pravé a neoľutujem, že som ho skúsila.
A neoľutovala som ani v tomto prípade! :)
Svojim spôsobom je aj veľmi zdravé, takže podľa mňa vážne nemá chybu a určite ho zaradím medzi jedlá zo  špenátu, ktoré budem robiť často.



INGREDIENCIE (pre 4 osoby):
500g koreňového petržlenu uvareného v celku so zemiakmi
500g zemiakov uvarených v šupke
200g hladkej múky + na podsypanie na doske
1 žĺtok
2 strúčiky cesnaku
2 balíčky mrazeného listového špenátu, prípadne špenátového pretlaku, či čerstvých listov (to je cca 700g)
80g masla
100g nivy
soľ, olivový olej


POSTUP:
1. Uvarené zemiaky s petržlenom necháme vychladnúť a nastrúhame, alebo rozpučíme. Zeleninovú zmes premiešame s múkou, žĺtkom a osolíme podľa chuti. Z cesta si na pomúčenej doske urobíme valček s priemerom asi 2-2,5cm a krájame ho na 3cm gnocchi. Varíme ich v osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch, scedíme a odložíme nabok. 
2. Špenát, kľudne aj zamrznutý si vložíme do panvice s malým množstvom oleja a necháme ho rozmrznúť. Keď sa úplne roztopí, necháme ho povariť asi 10 minút za občasného miešania. Na záver do neho prelisujeme cesnak a osolíme.
3. Na záver (kľudne počas dusenia špenátu) si rozohrejeme na pavici maslo a gnocchi v ňom orestujeme. 
4. Porciu podávame posypanú rozdrobenou nivou.




p.s.: je to trošku časovo náročnejšie s tými gnocchmi, ale to bolo asi len mojou nešikovnosťou... ;)))

2 komentáre:

  1. prečo sa volajú paštrnákové, keď sú z petržlenu?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. jejda, dakujem za upozornenie, uz som opravila :)

    OdpovedaťOdstrániť