Tento koláč je proste skvelý. Pre mňa sú vlastne všetky jablkové koláče skvelé a tento som objavila len minulý týždeň, ale spokojnosť bola maximálna. Je hutný, sladký a vonia a chutí po jablkách, škorici, mede a orieškoch... ako jeseň sama! :)
INGREDIENCIE (okrúhla forma s priemerom 26-28cm):
100g hladkej múky
100g polohrubej múky
100g ovsených vločiek
2ČL prášku do pečiva
1ČL mletej škorice
125g tekutého medu
70g roztopeného masla
2 vajíčka
125g kryštálového cukru
2PL rumu
tuk na vymastenie
polohrubú múku na vysypanie tortovej formy
papier na pečenie
NÁPLŇ:
500g nahrubo postrúhaných jabĺk
2PL krupice
100g posekaných orechov - ja som použila lieskovce
100g hrozienok vopred namočených vo vode alebo v rume
70g kryštálového cukru
POSTUP:
Na dno tortovej formy dáme papier na pečenie, boky vymastíme tukom a vysypeme polohrubou múkou.
Hladkú múku, polohrubú múku, ovsené vločky, škoricu a prášok do pečiva si premiešame v miske.
V druhej - väčšej miske si vyšľaháme do penista vajcia s cukrom a rumom, ku ktorým potom prilejeme rozmiešaný tekutý med s roztopeným maslom.
Do tejto zmesi vsypeme suchú zmes a poriadne zmiešame až nám vznikne jednotné cesto.
Náplň vyrobíme zmiešaním všetkých ingrediencií.
Keď máme všetko pripravené, tak do pripravenej tortovej formy nalejeme polovicu cesta a vytvoríme rovnomernú vrstvu. Na túto vrstvu rovnomerne nanesieme celú náplň a zalejeme ju druhou polovicou cesta a rovnomerne uhladíme.
Hotový koláč dáme piecť do vyhriatej rúry na 175°C a pečieme ho 45minút.
Upečený koláč necháme vo forme chladnúť 10 minút a potom ho vyberieme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
Môžeme ho poliať čokoládovou polevou a ozdobiť ho nasekanými orechmi, alebo ho podávame s veľkým kopčekom hustej kyslej smotany.
p.s.: zdroj: Dobré jedlo
krásny jesenný koláčik ... škoda, že som ho neobjavila skôr, bola by som ho hneď dnes šupla do rúry, ale veď nevadí, jeho chvíľa v mojej kuchyni určite príde, máme takéto voňavé koláčiky veľmi radi :)
OdpovedaťOdstrániťdakujem janka, snad bude chutit aj tento :)
OdpovedaťOdstrániťáno, s veľkým kopčekom smotany...áno, áno :)) máme toho veľa spoločného, tiež veeeľmi môžem jablkové koláče na všetky spôsoby :)
OdpovedaťOdstrániť:))) to ma tesi, ze mam "chutovo - spriaznenu" dusu :))) dnes som robila jablkove muffinky,takze ked bude cas,zverejnim dalsiu jablckovu dobrotu :)
OdpovedaťOdstrániťale nie, dalsi blog o vareni! nevedela som o tebe, Mary, tak vitaj medzi nami! uz teraz som zvedava na tvoje dalsie prispevky!
OdpovedaťOdstrániťdakujem, ja som oproti tebe a ostatnym blogerkam len kucharska zaciatocnicka,ale s velkou chutou.. do varenia aj do jedenia :)))
OdpovedaťOdstrániť