Asi si viete predstaviť internátnu kuchynku, od ktorej som mimochodom tento rok nedostala ani kľúč, ktorá je absolútne minimálne vybavená - áno, nedostatočne fungujúca dvojplatnička a jedna dlhá horizontálne umiestnená doska... a ešte som zabudla na chladničku, ktorej obsah, napriek výraznému označeniu, patrí podľa niektorých indivíduí všetkým a tak skladovanie potravín v nej realizujete len na vlastné riziko.
Presne takto to funguje na našom internáte, takže vrámci možností som sa zariadila tak, že žijem väčšinou na suchej strave, sem tam sáčkovej polievke a keď si chcem dať niečo teplé (takmer) ozajstné, tak si zbehnem na obed do jedálne... ale obed z jedálne (- kapitola sama o sebe)... nedokážem proste prísť na chuť tejto gastronomickej oblasti.
Preto sa s veľkou radosťou celý víkend pohybujem v kuchyni a keď ma sem tam premáha únava, utešuje ma len pocit, že toto v škole nemám, tak si to musím vážiť, lebo týždeň bez varenia je neuveriteľne dlhá doba!!!
To bolo na úvod a čo sa týka tohto receptu, raz za čas si presadím doma aj niečo sladké na obed a to väčšinou palacinky, resp. lievance.
Aj v tomto prípade sa snažím nerobiť stálu klasiku, ale skôr hľadám niečo nezvyčajné a hlavne stále iné... veď na klasiku máme v rodine tie staršie generácie (ktoré už vedia ako na to) a od seba by mi to ani nechutilo tak, ako od mamy, či starej mamy :)
Tak teda dúfam, že táto verzia lievancov sa bude páčiť...
INGREDIENCIE (asi pre 4-6 ľudí, podľa toho, koľko toho spapáte:)):
7dcl vlažného mlieka
400g polohrubej múky
2 vajcia
20g droždia
olej
2 PL cukru
štipka soli
3PL práškového cukru + 1ČL škorice(kľudne aj 2 lyžičky) = škoricový obal
maslo + banán + med = vynikajúca omáčka (množstvá podľa chuti nechám na Vás :))
POSTUP:
Z droždia, 1 PL cukru, 1PL múky a trošky mlieka si urobíme kvások a necháme ho 10 minút rásť. Následne ho vlejeme do zbytku múky a vymiešame spolu s vajíčkami, soľou, zvyšným mliekom a zvyšným cukrom na hladké cesto, ktoré necháme ešte takých 20-25 minút kysnúť.
Po vykysnutí si rozpálenú panvicu potrieme jemne olejom a lyžicou na ňu nalievame jednotlivé lievance (na jeden lievanec je potrebné množstvo približne jednej PL, ale to už uvážte sami).
Keď sa nám lievančeky už "bronzovejú", z panvice ich šupneme rovno do škoricovo-cukrového obalu a poriadne ich v ňom pováľame.
Podávame preliate s maslovo-banánovým medom... hmmm... :)))
Dobrú chuť!
toto je parada, tie banany na tom s tou skoricou, hmmmm. Celkovo zacinam nejako prichadzat na chut bananom v inej forme ako cerstvej, dobreee:-))
OdpovedaťOdstrániťJej, to vyzera naozaj chutne! Presne ako hovoris- skolsky rok aj mna obera o takmer vsetok volny cas, zopar fotiek mam este v PC, no zrejma este chvilocku pockaju. :)
OdpovedaťOdstrániťLucka: ver mi, že banány s medom a s maslom... hmmm.. ešte škorica k tomu.. neoľutuješ :)
OdpovedaťOdstrániťSylvia: ja som si našla teraz trošku času,ale aj to len preto,lebo tento týždeň som si v škole urobila "dovolenku" a tak dobieham, čo sa dá.. :)))
woooow, ja toto musím urobiť mojim papkáčom.. nechs a v školičke darí, marysity, a nech máš čo najviac možností na varenie a pečenie a tešenie nás, Tvojich čitateľov :))
OdpovedaťOdstrániťandrejka si zlata, velmi si ma potesila! dakujem a velmi si to vazim! :) a dufam,ze to tvojim "papkacom" bude chutit :)))
OdpovedaťOdstrániť