utorok 20. septembra 2011

Rizoto s pórikom a slaninkou

Rizoto ako také,rozumej slovenské, poznáme asi všetci už od nepamäti vo všetkých možných verziách - "čo dom dal" a myslím, že to je rýchle, jednoduché a veľmi praktické jedlo.
Žiaľ, že až posledné roky svojho života som zistila, že to rizoto nie je. Pretože nemá konzistenciu rizota,ale konzistenciu "ryže zmiešanej s niečím"... nevadí, aj tak mám na neho len dobré spomienky. :)
Pravé rizoto však má byť krásne krémové, povedzme, že trošku mazľavé a tiež premiešané s niečím dobrým, ale nemusí to "niečo" prevládať nad ryžou, ako som bola zvyknutá, ale len jemne dodať farbu a obohatiť jeho chuť.Toto rizoto má jednu malú nevýhodu voči slovenskému a to, že pri ňom musíme tráviť čas od štartu až po cieľ... toto asi väčšinu z nás odradí, ale verte mi, tento čas stojí za to.
Ja som si vybrala tento recept preto, lebo som na rizoto mala už dlhšie chuť a chcela som vybrať aj trošku chlapskejšiu verziu, pre môjho muža a tak v ňom dostala svoje miesto aj slaninka (...nie že ja by som slaninu nekonzumovala, ale predsa len si musím dávať pozor aby som sa jedného dňa na ňu nepremenila...). Nebolo jej tam veľa, ale dodala mu svoju dokonalú údeninovú chuť.




INGREDIENCIE:
1,5L vývaru (kuracieho, zeleninového, aj z kocky)
2 PL olivového oleja
4 plátky prerastenej slaniny nakrájané na drobné kocky
1 pór
300g ryže Arborio, teda na rizoto
125ml bieleho vína
50g parmezánu
soľ a mleté čierne korenie


POSTUP:
Pripravíme si vývar, ktorý udržiavame teplý. V panvici na jednej lyžici oleja dochrumkava opečieme slaninku, ktorú vyberieme a nadrobno nakrájaný pór následne osmažíme na jej výpeku asi 5minút. Osolíme a okoreníme a odstavíme z ohňa.
Vo väčšom hrnci na druhej lyžici oleja osmahneme ryžu, prilejeme víno a necháme vstrebať.  Potom zalejeme jednou naberačkou vývaru a miešame až kým sa nevstrebe. Takto postupne pridávame vývar až kým ryža nie je uvarená do mäkka, čiže asi 20-25 minút. 
Na záver vmiešame pór s výpekom, slaninku a parmezán. (V pôvodnom recepte bola aj pažítka nakrájaná nadrobno, ale tú som nemala k dispozícii, no myslím, že neuškodí, len pomôže chutiam :).)

Porcie môžeme posypať parmezánom.




Dobrú chuť!

5 komentárov:

  1. mmm rizoto mám rada, a tento recept niekedy určite vysúšam ;-)) ;-)


    simply-cherry.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vyborny recept! Moj muz miluje tieto talianske rizota, nevyhoda je ako si pisala to miesanie a hlavne to, ze ako sa to domiesa hned sa to musi aj zjest lebo potom sa to vsiakne a uz to nie je ono. A slaninka a por sa maju velmi radi, muselo to byt uzasne!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. aj to bolo a smykla sa mi kusok ruka s ciernym korenim, tak to bolo aj fajne pikantne :))) bola to fakt mnamka :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. mnam, to vyzera paradne, ja milujem vsetko s porom, to by mi isto chutilo!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Anetka, vyskusaj! bolo to fakt fajne :)

    OdpovedaťOdstrániť