Nie som prvá, ktorá túto cheesecake-ovú verziu skúsila. Predomnou to bola ešte Anetka - aj ona ho mala z Apetitu, resp. BBC GoodFood a oni ho majú od-neviem-kiaľ, ale nápad na túto verziu cheesecake-u je proste dokonalý!
Každý sme si ho prispôsobili a zrealizovali podľa vlastných možností a predstáv... No každý výsledok stojí za to,lebo je úžasný!
Ale cheesecake vo všeobecnosti patrí medzi dokonalé sladkosti, teda aspoň u mňa... no a u Vás je na tom cheesecake ako? :))) ...myslím, že odpoveď poznám. ;)
V tejto verzii sa stretáva smotanový karamel/rozumej: dokonalosť sama a biela čokoláda/rozumej: ďalšia dokonalosť :)... k tomu sa v mojej verzii pridala ešte hutná krémovosť neochuteného nátierkového masla (ja viem, tu môj cheesecake asi prestáva byť ozajstným cheesecake-om vo vašich očiach, ale akosi je mi to jedno... lebo viem, ako chutil a stálo to za to, urobiť ho aj s takouto náhradou! ;))
...takže, nech sa páči, tu je moja verzia:
...všimnite si tú karamelovú polevu, ktorá sa stretla s karamelkou vo vnútri... ach,jaj... :)
INGREDIENCIE:
(na formu s priemerom 28cm)
300g maslových sušienok, resp. 200g BEBE keksov a 100g vaječných venčekov
100g zmäknutého masla
600g neochuteného náterkového masla, resp. krémového syra
3PL hladkej múky
2 vajcia
1 kelímok kyslej smotany
300g roztopenej vychladenej bielej čokolády
1 konzerva Salka - varená 2hodiny vo vode, alebo rovno kúpte Salko karamelové
asi 15-20ks karamelových cukríkov - typu Krowka :)
POSTUP:
Rúru si predhrejeme na 180°C a dno tortovej formy si vyložíme kruhom z papiera na pečenie.
Podrvíme sušienky najemno a zmiešame ich s maslom, až nám vznikne drobenka, ktorú natlačíme v rovnomernej vrstve na dno formy a dáme na 10-15 minút zapiecť do vyhriatej rúry.
Po zapečení vyberieme z rúry von, teplotu stlmíme na 150°C a korpus necháme vychladnúť.
Kým sa nám ešte pečie korpus, zmiešame si v mise nátierkové maslo, kyslú smotanu, vyšľahané vajíčka a hladkú múku.
Nakoniec primiešame čokoládu až sa nám vytvorí jednotná hmota.
Po vychladení korpusu naň naukladáme krowkové cukríky ( môžeme ich aj pokrájať na polovice, alebo drobnejšie kúsky, ale nie je to nutné).
Na cukríky opatrne nalejeme krém a pár krát trochu "ráznejšie" ale opatrne buchneme formou o stôl, aby sa nám na povrch dostali bublinky vzduchu, ktoré môžeme ešte popichať špáradlom.
Dáme piecť - lepšie je vložiť formu ešte do pekáča, lebo mne ostala po poslednom pečení cheesecaku pamiatka vo forme vytečeného sladkého masla, ktoré dodnes celkom z dna rúry nezmizlo.
Pečieme asi 45minút a minimálne prvých 35minút rúru neotvárame, takže sa ozbrojte trpezlivosťou, lebo by sa mohol cheesecake prepadnúť a už by nevyzeral celkom najkrajšie (čo pri jeho chuti je aj tak jedno :D ).
Po upečení by mal byť jeho povrch pevný, ale trochu sa po klepaní na boky formy želatínovo trasie.
Keď vidíte taký výsledok, môžeme vypnúť rúru a pootvoriť dvierka a koláč necháme chladnúť vo vnútri ešte minimálne 2 hodiny.
Potom ho vyberieme a ak nie je ešte vhodný do chladničky, tak necháme vychladnúť formu na požadovanú teplotu a minimálne na 5 hodín (najlepšie na celú noc... ja viem, vydržať, to je utrpenie, ale výsledok stojí za to) vložíme zakrytú priesvitnou fóliou do chladničky.
Pred podávaním potrieme skaramelizovaným vychladnutým Salkom (sladeným kondenzovaným mliekom) - malo by byť trochu stuhnuté - ja som ho natrela na koláč už pred chladením v chladničke a nič sa nestalo, takže kľudne ho natrite na povrch a dajte cheesecake do chladničky aj s karamelovou polevou.
Po vychladení (KONEČNE!) opatrne odstránime boky formy a podávame... ach, jaj... :)))
Dobrú chuť! ...ach, jaj, mňam!