Ďalšia verzia rizota, ktorá podľa mňa stojí za zmienku...
mňam! :)
POTREBUJEME:
1PLmasla
1PL olivového oleja
1 veľká cibuľa nakrájaná nadrobno
Soľ
Mleté čierne korenie
1-2 strúčiky cesnaku nasekané nadrobno
2ks kuracích pŕs
250-300g ryže Arborio
250ml bieleho suchého vína
Pár hrstí sušených húb, alebo kľudne aj čerstvé šampiňóny
Sušený tymian
750ml-1liter kuracieho vývaru (časť si odlejeme na 20
minútové namočenie sušených húb)
3PL strúhaného parmezánu
POSTUP:
Vo veľkom hrnci si rozohrejeme olej a maslo a pár
minút na ňom opekáme cibuľu.
Potom pridáme na kocky nakrájané očistené kuracie mäso,
okoreníme, osolíme, prihodíme nasekaný cesnak a opekáme, kým sa mäso
zatiahne.
Vsypeme ryžu a znovu opekáme nejakú tú minútku, kým celú
zmes zalejeme bielym vínom a miešame, kým sa takmer úplne nevyparí.
Pridáme ešte huby spolu s vývarom, v ktorom sa
„kúpali“ a ochutíme tymianom.
Prilejeme asi polovicu zvyšného vývaru a varíme pričom
často zmes premiešame.
Ak je potrebné, prilievame ešte zvyšok vývaru a varíme
až kým nie je ryža uvarená, no snažíme sa zachovať krémovejšiu konzistenciu.
Nakoniec odstavíme z ohňa a vmiešame parmezán.
Prikryjeme, necháme ešte 10 minút odpočívať a potom sa
do toho pustíme! :)
Mňam!