nedeľa 20. novembra 2011

Florentský koláč, alebo špenátová dobrota!

Špenát - rastlinka, ktorú jedni milujú, iní nemôžu ani cítiť... popravde, mi nejde do hlavy, že prečo, lebo ja by som ho vedela jesť aj každý týždeň a vo všetkých možných podobách! Ale možno je to zlá skúsenosť s nedostatočným ochutením, keďže špenát sám o sebe sa výraznosťou chute veľmi "nesnaží", no s troškou cesnaku, či muškátového orieška a soli robí hotové zázraky... a nezabudnime na jeho kamoša už od nepamäti - vajce, ktoré je jeho verným spoločníkom, ktorý nikdy nesklame :)
To bol príbeh o špenáte a jeho "známych"... no tento koláč je vážne dobrota, ktorá je rýchla, sýta, zdravá a lákavo farebná... :)

 

INGREDIENCIE (asi pre 4 osoby):

1 lístkové cesto (400g)
400g mrazeného alebo čerstvého listového špenátu
250g ricotty alebo cottage cheesu bez príchute
štipka strúhaného muškátového orieška
1PL olivového oleja
4 vajcia
soľ a mleté čierne korenie
( pre výraznejšie ochutenie špenátu prípadne pár prelisovaných cesnakových strúčikov)

POSTUP:
Rúru si vyhrejeme na 220°C. 
Rozvaľkáme si lístkové cesto - podľa veľkosti plechu (trošku väčší rozmer-aby okraje mierne vytŕčali na boky)  a dáme ho na papierom vyložený plech, popicháme vidličkou a zapekáme do zlatova 10-15 minút.
Ak by sa cesto veľmi nafukovalo, pichneme do nafúknutých kopčekov znovu.
Zatiaľ si na oleji prehrievame špenát a keď trošku zvädne, odstavíme ho a premiešame s muškátovým orieškom, soľou, čiernym korením a prípadne aj cesnakom. 
Po ochutení primiešame ešte ricottu, alebo cottage cheese.
Špenátovú zmes rozotrieme rovnomerne na mierne zapečené cesto a takmer do rohov urobíme štyri priehlbinky, do ktorých vyklepneme celé vajíčka.
Dáme zapiecť ešte na takých 10-15 minút, kým nestuhnú bielky.

Po upečení hneď posolíme vajíčka, okoreníme čiernym korením, nakrájame, no a zjeme! :)

Zdroj: Apetit 3/2011

7 komentárov:

  1. Naozaj krasny kolacik. A spenat rozhodne s cesnakom. Bez neho to nie je ono:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Teeeda, super! Ja spenat mozem, urcite by som si dala:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. spenat zboznujem! nastastie aj moja polovicka, takze s odmietanim jedal zo spenatu nemame problem v nasej domacnosti. kolacik vyzera skvele, dala by som si aj v tuto nekrestansku neskoru hodinu ;o)))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Adrianka- dakujem, cesnak so spenatom fakt robi divy a muskat.oriesok nato ze je vyrazna korenina,tak ho tam treba prihodit trosku viac, ale zas Marcel Ihnacak(sefkuchar) tvrdi, ze len s cesnakom ho spajat velmi netreba.. bolo to fajne a veru,krasne vyzeral :)
    Lucka- vyskusaj urobit niekedy na veceru, alebo na obedik, fakt dobrotka :)))
    Marianka- veru, s cistym svedomim, kludne, ved je to zdrava vec :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. hm..to je super, na večeru by som si to dnes hneď dala :) ja tiež zbožňujem kombináciu špenátu s cesnakom :))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. jej, stara znama klasika. ale veeeelmi dobra!

    OdpovedaťOdstrániť