pondelok, 28. novembra 2011

Zelerový krém s bielym vínkom

V poslednej dobe "fičia" krémové polievky a veru, ja som tiež ich fanúšikom. 
Neviem ani, ktorá mi nechutila. Asi žiadna! :)
Táto polievočka je tiež krémová a hlavne veľmi jednoduchá, no chuťovo je luxusná!
Zeler sa skvele dopĺňa s bielym vínkom a pikantnosť jej dodáva poprašok bieleho korenia. Ako doplnok sa hodia chrumkavé chlebové krutóniky a z prostých ingrediencií vznikne dokonalosť na tanieri. 



INGREDIENCIE (4 osoby):
1 zeler
2 zemiaky
1cibuľa
2 strúčiky prelisovaného cesnaku
2PL masla
150ml bieleho vínka
1L zeleninového bujónu
soľ, mleté biele korenie

POSTUP:
Zemiaky aj zeler si očistíme a nakrájame na drobné kocky, cibuľu si nakrájame nadrobno. Na masle si do sklovita osmažíme najskôr cibuľu a potom pridáme na minútku zeler a prelisovaný cesnak, stále miešame. Po minúte zalejeme vínkom a necháme povariť asi 3 minútky na miernom ohni. Potom pridáme zemiaky, zalejeme vývarom a varíme až kým sa neuvaria zemiaky a zeler do mäkka. Rozmixujeme na hladký krém a okoreníme, prípadne dosolíme.
Porcie podávame posypané chrumkavými chlebovými krutónmi.


Dobrú chuť!

Zdroj: časopis Dobré jedlo 12/2011

2 komentáre:

  1. hmmmm, dobre, ja mam v repertoari iba klasiku s kyslou smotanou ale toto znie zaujimavo!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. :) vyskusaj lucka, neolutujes, mne to chutovo trosku pripomina tekvicovu polievku s bielym vinkom, muskatovym orieskom a zazvorom a netusim preco, ked okrem vinka tam nic z tych prisad nejde, asi to vino prebija vsetky chute.. ale vytvara fantasticku chut:)

    OdpovedaťOdstrániť