štvrtok 12. januára 2012

Hrejivá zázvorová polievka

Túto zimu mi žiaľ robí spoločnosť nádcha, kašeľ, sem tam zvýšená teplota a podobné "príjemnosti" a tak som, okrem pečenia niektorých vianočných sladkostí, zázvor zapojila aj do liečenia a to nielen v podobe čaju, ale aj ako prísadu do bežných jedál. 
V tejto polievke zohral tiež skvelú úlohu a okrem hrejivého pocitu vyvolal aj skvelý pocit chuťový :)

Je trošku hustejšia a odporúčam ju zjesť ešte za čerstva, lebo čím dlhšie ju skladujete, tým viac vody do seba vsiakne ryža v nej a pomaly sa z nej stáva skôr  ryžovo-zeleninová kaša...



INGREDIENCIE:
1 menšia bulva zeleru
1 mrkva
1 petržlen
2 strúčiky cesnaku
1/2 hrnčeka ryže
1PL masla
1a1/2 PL nastrúhaného čerstvého zázvoru
mleté čierne korenie
soľ

POSTUP:
Cibuľu nakrájame nadrobno, koreňovú zeleninu nastrúhame nahrubo a 1 strúčik cesnaku prelisujeme.
Na roztopenom masle osmažíme zeleninu a pridáme strúčik cesnaku. 
Restujeme asi 5 minút a potom zalejeme 1,5L vody, osolíme a povaríme 15 minút.
Potom prisypeme ryžu a povaríme ešte kým ryža zmäkne, teda asi 15 minút.
Pred dovarením (asi na posledné 3 minúty) pridáme zázvor a druhý prelisovaný strúčik cesnaku, okoreníme a ak je potrebné tak aj dosolíme.  
Hotovo! :)

Zdroj inšpirácie: časopis GURMET

4 komentáre: