štvrtok, 12. januára 2012

Kelová krémovka

Kel je pre mňa taká malá rozkošná zmenšenina kapusty, chuťovo trochu iná, ale veľmi dobrá! Teda, spomínam si na dávnejšie časy, keď mi ešte nechutilo všetko, no v poslednej dobe mi práve tie "neznášané" chute chýbajú a vyhľadávam ich. 
Tak podobne je to aj s kelom... nie vždy to bol môj kamarát, no teraz to ľutujem, že som mu nedala väčšiu šancu, lebo možnosti jeho využitia, okrem klasickej kelovej polievky, či prívarku, sú veľmi veľké a je tiež veľmi zdravý, no hlavne chutný! 

Táto polievka ma oslovila už na prvý pohľad a ako väčšina takto "do oka padnúcich" jedál, nesklamala ani ona. Je to trošku obmenená, možno "zmodernizovaná", ale veľmi ľahká na prípravu, verzia klasickej kelovej polievky, ktorá si ale zachováva tú základnú chuť a vôňu. 
Proste v jednoduchosti chutí je krása...



INGREDIENCIE:
500g cibule
30g masla
1PL cukru
500g ružičkového kelu
1L kuracieho vývaru
tymian
soľ
mleté čierne korenie

POSTUP:
Cibuľu si nakrájame nadrobno a osmažíme na masle.
Prikryjeme a necháme "potiť" asi polhodinu, kým úplne nezmäkne.
Potom ju zasypeme lyžicou cukru a odkrytú ešte asi 10 minút smažíme, kým trošku začne karamelizovať a bude mať takú "džemovú" konzistenciu.
Pridáme kel, ochutíme tymianom, zamiešame a zalejeme vývarom.
Privedieme do varu a povaríme už asi len 10 minút.
Potom rozmixujeme na hladký krém a dochutíme korením a soľou.
Porcie ozdobíme tymianom a môžeme pridať aj lyžičku kyslej smotany... :)
Mňam!

2 komentáre:

  1. Ružičkový kel zbožňujem, ale polievočku som ešte z neho nejedla, nalákala si ma

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ivka, skus, mozno aj polievkove vyuzitie sa ti zapaci :)

    OdpovedaťOdstrániť