streda 15. februára 2012

Zeleninová polievka s parmezánom

Táto polievka je ďalšou zo skvelých, hrejivých zimných polievok, podľa mňa je aj zdravá, veeeľmi chutná, zároveň je úplne jednoduchá, rýchlo hotová a hýri veselými farbami... :)))


INGREDIENCIE (pre cca 4 osoby):
1 mrkva
1 stredne veľký zemiak
2cm hrubý plátok zeleru, ale kľudne aj viac
1 cibuľa
50g masla
2PL olivového oleja
2 štipky sušeného tymianu 
2PL hladkej múky
700ml kuracieho vývaru
300ml mlieka
200-250g brokolicových ružičiek
petržlenová vňať na ozdobu
strúhaný parmezán na posypanie



POSTUP:
Zeleninu si nakrájame na drobné kolieska, kocky, akékoľvek tvary, ktoré sú nám milé, približne rovnakej veľkosti.
Osmažíme si ju na oleji s maslom a tymianom asi 10 minút.
Zaprášime múkou a chvíľu opekáme len tak nasucho, potom prilejeme vývar, premiešame a prilejeme aj mlieko.
Necháme prevrieť a varíme 10 minút, kým sa neuvaria do mäkka zemiaky.
Pridáme brokolicové ružičky a varíme ešte asi 5 minút, kým sa nám uvarí brokolica.
Do hotovej polievky môžeme vmiešať čerstvý petržlen, prípadne len ozdobiť jednotlivé porcie, alebo ho nepoužiť vôbec - ja som nemala a polievka bola výborná aj bez neho.
Ale, bodkou k dokonalosti je čiapočka strúhaného parmezánu, alebo cheddaru na každej porcii... :)


Dobrú chuť!

4 komentáre: