streda 1. februára 2012

Crêpes Suzette

Palacinky patria už od detstva medzi moje obľúbené sladké jedlá. Vždy sa mi páčilo, hlavne cez prázdniny, keď sme celé dopoludnie behali po vonku a potom celí "upachtení" sme sa vrátili domov a čakala nás obrovská kopa palaciniek. Boli vždy fantastické... s tvarohom, či lekvárom, posypané grankom... sem tam so šľahačkou a nutellou, mňam!

Tieto palacinky sú ale trochu "iné kafe", trochu luxusnejšia (aj keď celkom jednoduchá) verzia, no výborná.

Receptom ma inšpiroval posledný Apetit (2/2012), ktorý je venovaný februárovým témam, medzi ktoré posledné desaťročia patrí aj Valentín. 
Myslím si, že aj táto dobrota by Vám Váš "zamilovaný deň" mohla spríjemniť... :)))



INGREDIENCIE:
Základné cesto - okolo 10-12 palaciniek:  
(kľudne to vaše overené, ale mne sa toto veľmi páčilo - prvýkrát, čo sa mi darilo robiť rovnaké,nadýchané palacinky :D )
140g hladkej múky
štipka soli
300ml mlieka
2 vajcia
25g roztopeného masla + na potieranie panvice

Crêpes Suzette "omáčka":
3PL krupicového cukru
250ml čerstvej pomarančovej šťavy
kôra z 1 (bio)pomaranča
1ČL citrónovej šťavy
1PL pomarančového likéru, alebo brandy
50g masla

POSTUP:
Najskôr si pripravíme palacinky:
1. Vyšľaháme si vajcia s mliekom a postupne pridávame preosiatu múku so soľou. 
2. Keď je zmes hladká, necháme ju odpočívať asi 30 minút - vtedy múka "nadväzuje kontakt" s mliekom a zmes môže zhustnúť, takže možno po polhodine bude potrebné pridať trochu mlieka, aby malo cesto vhodnú konzistenciu.
3. Nakoniec zašľaháme roztopené maslo.
4. Rozohriatu panvicu jemne potrieme maslom a asi 2 veľké lyžice cesta krúžením rozlejeme na panvici.
5. Podľa rád časopisu sa prvá strana má opekať 45sekúnd a po otočení druhá strana 30sekúnd (fakt som to počítala a je to ideálny čas :D ).
6. Hotové palacinky ukladáme na seba aby udržiavali teplo.
Crêpes Suzette "omáčka":
7. Palacinky si zložíme na štvrťky.
8. Do väčšej panvice dáme cukor a necháme ho skaramelizovať.
9. Keď sa nám vytvorí karamel, stiahneme panvicu z ohňa a vlejeme postupne pomarančovú šťavu - POZOR PRSKÁ TO!
10. Pridáme kôru, citrónovú šťavu a likér, či brandy a znovu zahrievame, kým sa karamel nerozpustí.
11. Pridáme maslo a miešame pár minút kým sa vytvorí omáčka.
12. Nakoniec vložíme do omáčky zložené palacinky a zahrejeme, pooblievame a podávame.



13. Posledný krok by mal byť len pre skúsených a trošku exhibicionistických pyromanov/teda pyromanky, lebo tento krok je pri Crêpes Suzette taká "pointa" a teda, pred podávaním by ste mali vziať panvicu a naliať na ňu likér, či brandy a zhasnúť svetlá aaaa... zapáliť, teda flambovať - na toto ale radšej nenaberám odvahu, takže brandy skončilo už v omáčke... :)




10 komentárov:

  1. Pri prenesení do detstva sa mi tiež vybavia palacinky od mamky alebo u babky na dedine :-). A tieto vyzerajú taaaaak dobre.... :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Juj, dievcata, palacinky su proste skvele jedlo a tieto su uuuuzasne pomarancoveee :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Palacinky sú aj mojim favoritom a tieto chutili určite perfektne.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ty jsou krasne, dala bych si :) snad se jednou odvazim a to flambovani zkusim :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. to flambovanie nie je take narocne, len ja mam zvlastnu "neschopnost" pracovat s otvorenym ohnom v kuchyni :D

      Odstrániť